03 Май 2024

Вие сте тук

Хлебни фантазии създават в Гимназията по хлебарство и сладкарство

13.12.2012

Обредни хлябове,  захарни фигурки на животни и диетични сладки - това са само част от произведенията, създадени от възпитаниците на  Гимназията по хлебарство и сладкарство.

 

Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии е единственото в България специализирано училище с дългогодишни традиции в подготовката на кадри за хлебната и сладкарска индустрия. Основано през 1954 година като Техникум по хлебопроизводствен профил, от 1973 г. в него се изучава и сладкарство, а през 1975г. е създаденаи  първата работилница по сладкарство. През април 2003г. е преименуван в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

 

Днес тук се обучават над 600 ученика след завършен VII и VIII клас. Училището разполага с четири работилници, оборудвани със съвременни машини, уреди и пособия, два компютърни кабинета, библиотека, разказват преподавателите. Професиите са четири – Контрол, качество и безопасност на храни и напитки; Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия; Производство на сладкарски изделия и Декорация на сладкарски изделия.

 

За разлика от други гимназии, в които модерното оборудване, спечелено по европейски проекти, не се използва, тук учениците преминават пълноценна практическа подготовка, разказа пред THExperts Антоанета Джонева, заместник-директор на гимназията.  Със суровините няма проблем заради дарение  от „София Мел“, което осигури на възпитаниците брашно за работа до края на учебната година, уточнява тя.

 

От години гимназията работи по проекти по европейските програми "ФАР" и "Леонардо да Винчи", продължава разказа си Антоанета Джонева. Така възпитаниците й усъвършенстват своите знания и умения, а това ги прави конкурентноспособни не само у нас, но и в чужбина. В момента се работи по осем проекта, четири от които са с практическа насоченост -  Създаване и управление на малка фирма за производство на хлебни изделия; Театрално студио за представяне на обреди и обичаи; Захарни цветя; Изработване на диетични сладкарски изделия, Футбол, Да открием Франция; Пътешественик и Игрите в интернет, изготвяне на презентации и клипчета.

 

Сред тазгодишните проекти се открояват „Ателие сладък зоосвят“, „Здравословно хранене“ и „Христиански празници и обичаи, представени с обредни хлябове“.

 

Преподавателите събират рецептури за изработване на традиционни хлебни изделия в Европа и после споделят познанията и уменията си с учениците. Работи се съвместно със специалисти от етнографския музей, което добавя автентичност на откритите рецепти.  Така се родиха 16 вида обредни хлябове, сред които Великденски заек, хлябове за Цветница, Гергьовден и Трифон Зарезан,  Слънчоглед като символ на плодородието, както и хляб във формата на сърце за Деня на влюбените.  За приготвянето им се използват различни брашна и техни смески, характерни за различни региони на Европа.

 

Практика в чужбина

Ежегодната практика в чужбина вече е добра традиция за гимназията. Тази година възпитаниците й работиха в малки пекарни във Франция в рамките на проекта „Европейски професионализъм и френски стил в работата” по програма „Леонардо да Винчи“ с партньорството на френската компания AFEC Europe. Допълнителен акцент в проекта бе поставен върху запознаване с иновативни технологии и техника в изучаваната от тях област чрез посещение на световното изложение по хлебарство и сладкарство в Париж, където те успяха да се запознаят с нови тенденции в хлебопроизводството и сладкарството.

 

Учениците работиха в 10 фирми в Париж, където се запознаха както с приготвянето на традиционни продукти, така и с иновативни изделия, наблюдаваха изработката на специфични елементи, изискващи по-висока квалификация, опит и умения, разказва Антоанета Джонева. Стажантите участваха в приготвянето на различни видове хляб с ядки, семена, поръски и сушени плодове, изделия от многолистно тесто, торти, пайове, тарталети, еклери, както и емблематичните за френското сладкарство дребни сладки "macaron". Според нея френските партньори са били изключително доволни от българските си „работници“ си и дори са ги канили да останат в Париж за постоянна работа.

 

Участието в тази програма е продължение на други подобни инициативи, когато възпитаниците на гимназията усвояваха нови познания – през 2011 г. във Виена, преди това в Белгия и Испания.

 

На въпроса дали и българските стажове са толкова успешни, колкото тези в чужбина, тя отговаря, че партньорите от страната не приемат толкова охотно стажанти. За това има основателна причина - в страните от Западна Европа съществува механизъм, който стимулира финансово собствениците да взимат ученици чрез приспадане на данъците за всеки един стажант, докато при нас той липсва. 

 

За сметка на това от гимназията са установили тясно сътрудничество с водещи сладкари в България, сред които „Сладкишница Гаврош“, „100 грама сладки“, „Гранд Хотел София“, „Кемпински хотел Зографски“ и др., които помагат в подготовката на младите кадри.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed