19 Апр. 2024

Вие сте тук

Хисаря залага на туристическите атракции през 2014

31.05.2014

„Атракции в туризма” е най-важният проект, който община Хисаря  планира да реализира през 2014 г., съобщи пред журналисти кметът Пенка Ганева.

 

Той включва пет основни отделни проекта:  изграждането на нов водопиен павилион в парк „Момина баня”; реставрация на крепостната стена и на самите римски терми, заедно с общинските сгради  в археологическата част на града; изграждане на велоалеия около крепосната стена и вътре в парка; създаване на шоу „звук и светлина“ на южната порта „Камилите”, както и изграждане на осветление на цялостната крепостна стена. Всичко  това ще допринесло за подобряване на имиджа на града и създаване на  атракции за туристите.

 

Общата стойност на проекта е 4 млн лв, средствата средства са по ОП „Регионално развитие”, а  участието на общината е 5% от общата сума.

 

Наскоро стана известно, че Хисар и регионът ще бъдат включени в туристически проект с участието на  общо 10 европейски държави, сред които Италия, Румъния, Германия, Чехия и Унгария. Експерти в бранша ще изготвят неколкодневни туристически пакети, които ще включват както посещение на спа центровете и хотелите в Хисаря, така и на известните термални римски бани в региона. Пакетите ще бъдат презентирани на различни пазари, включително и на далечните  като Китай и САЩ.

 

Към днешна дата Хисар разполага с 2042 легла в хотели, а в града има 11 открити и 9 закрити басейна с минерална вода. През 2013 г. средната заетост на легловата база в туризма е била 40%, а броят на туристите над 90 хил., от които близо 85 хил. българи. Общият брой нощувки е 268 хил, като чужденците са реализирали близо 58 хил. от тях.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed