29 Апр. 2024

Вие сте тук

Хиляди зрители наблюдаваха битката за Шуменската крепост от 1444г.

20.06.2011

Хиляди шуменци и гости на града наблюдаваха възстановката "Доблест и слава", която пресъздаде историческите събития за битката за Шуменската крепост от 1444г. Зрителите имаха възмжност да видят как преди повече от шест века рицари-кръстоносци, предвождани от полско-унгарския крал Владислав Трети Ягело са се сражавали с войските на турския Султан Мурад Втори, завзели българската твърдина.

В зрелищния спектакъл участваха над 200 рицари от Унгария, Чехия, Полша и членове на клуб "Традиция" от цялата страна. Боят за крепостта премина в три части - сражение пред Стария град, щурм на крепостта, и финална битка в средновековната твърдина - до превземането й от войските на Владислав Трети
Ягело.

Историческата възстановка беше последната инициатива от програмата на Историческата седмица, която започна в Шумен на 12юни.
Сред хилядите зрителите на спектакъла бяха областният управител Димитър Александров, кметът на Шумен Красимир Костов, политици. Присъства и делегация от побратимения с Шумен руски град Подолск.

Историческата възстановка "Доблест и слава" се провежда за четвърти път, с финансовата подкрепа на Община Шумен.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed