30 Апр. 2024

Вие сте тук

Хайди Хетцер: Предстои най-голямото предизвикателство в живота ми

09.08.2014

Тя е на 77, а автомобилът й е с десетина години по-стар. Двамата ветерани възнамеряват да направят околосветско пътешествие, като преминат няколко континента и близо 100 хил. км. Всъщност, ще шофирам по 59 хил. км,  останалото е по вода, уточнява пред THExperts  Хайди Хетцер, дамата, която дръзна да се отправи сама на това рисковано пътешествие.

 

Бивш механик, автомобилен търговец и рали състезател, тя ще се опита да обиколи света с ретро автомобил Хъдзън, модел 1930-та. Всъщност, предпочитам кабриолет и винаги съм карала такива автомобили, но за едно такова пътешествие закритата кола е по-сигурна, споделя Хайди Хетцер. Автомобилът не е избран случайно,  моделът му е същият, с който германката Клеренор Щинес направи подобно околосветско пътуване от 1927 до 1929 г.

 

Целта на Хайди е също за две години да обиколи света. Това означава, че на ден ще трябва да минавам поне по 150 км, казва тя, но за да си осигури малко почивка, обикновено минава поне два пъти повече.

 

Автомобилът-ветеран изглежда като слязъл току-що от конвейера. Хайди споделя, че го е купила само преди година специално за приключението, което очаква да стане най-голямото предизвикателство в живота й. Грижи се за него повече, отколкото за себе си, което включва ежедневното мокрене на дървените спици на колелата на автомобила. Ако не го правя всяка сутрин, те просто ще се разсъхнат и ще се разпаднат, пояснява тя.

 

Освен голямо количество консервирани храни на задната седалка са складирани и най-разнообразни резервни части, които могат да й потрябват по пътя. „Ще поправя колата“, отговаря тя на провокационен въпрос на репортер, който я пита какво ще стане, ако изведнъж автомобилът се развали някъде в Монголия, например. Припомня, че е механик и че познава всяко винтче в колата. Колите са като хората, идва им времето и се развалят, но пък моя е задачата да я приведа отново в нормален вид, казва Хайди. И тъй като в много от държавите, през които предстои да премине, бензиностанциите може да се окажат рядкост, има допълнителен резервоар за гориво.

 

На въпроса дали има климатик в колата, отговаря: Разбира се, като отваря капаци под предното стъкло. Самото стъкло също може да се спусне, но пък това ще й пречи на шофирането. Всичко е механика, няма никаква електроника, потвърждава пътешественичката. Признава обаче, че колата е преминала сериозен ремонт, преди да се отправи на това пътешествие.

 

Най-големият проблем според нея е, че няма втори пилот. Имало идея да са двама, но накрая нещата не станали така, както го била планирала. Затова ще трябва съвсем сама да измине близо 60 хил. километра – нещо, което е предизвикателство както за нея, така и за автомобила, признава хайди.

 

Пътешествието на ретро любителката от Берлин ще отнеме 2 години. Стартирайки от Берлин, тя вече е прекосила Германия, Чехия, Австрия, Унгария и Сърбия.

 

След кратка почивка в София пътят й ще продължи към Истанбул, а след това ще се насочи на изток към Китай, после на юг към Малайзия. До Коледа тази година г-жа Хетцер се надява да бъде в Австралия. 2015 година ще бъде посветена на обиколката й в САЩ, Канада и Централна Америка. След това през южната част на Атлантическия океан Хайди възнамерява да стигне до Южна Африка (април 2016 г.) и да се върне обратно в Берлин през юни 2016 г.

 

И макар че маршрутът и времето не са избрани случайно, според Хайди не е проблем, ако пътуването продължи по-дълго или пък приключи по-бързо от планираното. Няма кой да ме чака, така че всичко зависи от мен, каза тя.

 

Възрастната дама беше трогната от посрещането в София, където неин домакин бе столичния Хилтън. В нейна чест от хотела организираха съвместно с немския „Stammtisch” в София сбирка на олд таймъри, които приветстваха Хайди Хетцер и нейната инициатива. За пръв път ми организират такова посрещане, призна възрастната дама, която е пълна с ентусиазъм да посрещне най-голямото предизвикателство в живота си.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed