23 Апр. 2024

Вие сте тук

Французин продава вода от Сена като сувенир

07.10.2014

Бутилчиците във форма на Айфеловата кула са произведени в България

 

Французинът Кристоф Шарие продава в интернет вода от река Сена в бутилчици с формата на Айфеловата кула, произведени в България, съобщава в електронното си издание в. "Паризиен".


24-годишният специалист по турбо реактори отива един-два пъти в месеца до моста Йена край Айфеловата кула с 5-литрова туба, която пълни с вода от Сена. У дома си прецежда водата, за да отстрани водораслите, след което пълни 50-милилитровите шишенца с прозрачната течност и я продава по 6,90 евро в сайта си www.paris-en-bouteille.com. За шест месеца е продал 300 такива бутилчици.


Идеята му хрумнала, докато се разхождал по кейовете на Сена - защо туристите да не си купуват вода от Париж, за да отнесат със себе си малко от романтиката на френската столица, вместо произведени в Китай Айфелови кули? Нали си носят пясък от пустинята?


Що се отнася до законовата страна на тази търговия, от Агенцията по водите за района на Сена-Нормандия обяснили на Кристоф Шарие, че е разрешено да се наливат от Сена до 600 кубични метра вода годишно. Над този обем е необходимо разрешително и се плащат такси.
Друга френска инстанция обаче - службата за плавателните пътища на Франция (VNF - Voies navigables de France) твърди, че е необходимо разрешение независимо от обемите. След получаването на такова разрешително водата от Сена е безплатна до 7000 кубични метра.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed