28 Апр. 2024

Вие сте тук

Фирмените плащания - до 30 дни

04.09.2012

Правителството ще предложи утре промени в Търговския закон, с които се въвеждат изискванията на Директива 2011/7/ЕС за борбата със забавянето на плащането по търговски сделки, съобщиха от пресцентъра на МС.


Забавените плащания се отразяват на конкурентоспособността на дружествата, особено на малките и на средните предприятия, и могат да бъдат причина за фалити на жизнеспособни предприятия.


Правителството ще предложи в Търговския закон да бъде въведен 30-дневен срок за извършване на плащането. Той ще тече от деня на получаване на фактурата или стоката/услугата, освен ако страните не са договорили друго. За органите на държавната власт, дипломатическите и консулските ни представителства и публичноправните организации не се допуска договорената отсрочка на плащането да надхвърля 60 дни.


Максимален двумесечен срок за извършване на плащанията по сделки ще има и за лечебните заведения.


Във връзка с необходимостта от справедливо обезщетение за разноските по събиране на вземането вследствие на забавено плащане, се предлага наред с възможността да търси покриване на разноските и обезщетение съобразно общите правила, кредиторът да има право на фиксирана сума в размер 80 лева. Целта е да се спести доказването на разноски, свързани със събиране на вземането.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed