05 Дек. 2021

Вие сте тук

Фестивал на виното в Мелник привлече почитатели на виното

21.02.2013

В месеца на виното и любовта, се проведе най-младият и самобитен фестивал в община Сандански – „Златен грозд”. Организаторите - Сдружение „За Мелник”, община СанданскииСдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански поканиха за почетен гост на събитието Виктор Баженов, Съветник и директор на Руския културно-информационен център. За празника дойдоха и 17 винопроизводители от френската столица на виното – Бордо, водени от Ги Лабейри, директор на академия Винексперт и ндийския бизнесмен Муралидар Нирач Кумар. Дългогодишният партньор на хотелиерите - Костадинка Тодорова, Председател Международни инициативи за сътрудничество,  доведе гости на фестивала от 10 държави, сред които Франция, Непал, Филипините, Латвия, Виетнам, Мексико, Португалия Холандия, Испания, Австрия, които се обучават в България в социално прдприемачество и иновативни практики.

 

 Хореографска въртележка, изпълнена в първия ден от танцьорите от фолклорния ансамбъл към читалище Дълбошница, пресъздаде ритуала зарязване и насочи обективите на камерите и фотоапаратите на зрителите от 12 държави към Мелник и празника на мелнишкото вино. Народните ритми не оставиха зрителите равнодушно и следобяд след много дегустации, наздарвици и всеобщо одобрение на труда на винарите, на мегдана се изви голямо българско хоро. Докато едни танцуваха, други продължиха да опитват най-добрите вина от винена област „Долината на река Струма” , сред които винарските изби „Вила Мелник”, „Златен Рожен”, „Мелнишка ласка”, „Рупел”, „Вила Илия”, „Леопард трейдинг”, „Синтика”, ЕТ „Любомир Ливанкин” с монастирско вино, „Логодаш” и изба „При Шестака”.

 

През втория ден с кръшни хора и македонски песни самодейците от ансамбъл „Празник” и читалище „Отец Паисий” към община Сандански поканиха гостите на фестивала да продължат веселбата, а домакините почерпиха гостите на най-малкия град в България с вкусни местни мезета за тежкото мелнишко вино и вдигнаха наздравица за винопроизводителите с думите „Да е берекетлия годината и догодина пак да се съберат.”

 

И както се казва в българските народни приказки – 3 дни ядоха, пиха и се веселиха и за следващата година нарекоха да са живи и здрави и пак да дойдат на празника на виното в най-малкия град на България – Мелник.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed