04 Май 2024

Вие сте тук

Фестивали ще привличат туристи в Банско през лятото

22.05.2011

Предстоящото 15-то издание  на джазовия фестивал в Банско от 6 до 13 август вероятно ще привлече в града под Пирин около 20 000 гости. Това прогнозира Емил Илиев, творчески директор на Международния джазфестивал в Банско. Въпреки кризата фестивалните дни са увеличени от шест на осем. Публиката ще се  срещне с над 150 утвърдени музиканти и изпълнители от 15 страни, а за всяка една от фестивалните вечери, каквато е и традицията, ще свири или пее по една световна и българска мегазвезда, съобщи Емил Илиев. На откриването на 6 август ще има двучасов концерт Лили Иванова.

Правим малък завой, на фестивала няма да има само джазова музика, ще има и популярна, и музика, която да привлича хиляди хора, обясни директорът на джазфестивала. Фестивалът ще се разширява и ще дава възможност на публиката да чуе и види не само виртуози на джаза, но и други утвърдени представители на музикалното и изпълнителското изкуство.

Амбицията ни е да превърнем фестивала в Банско по-известен от този в Монтрьо, каза Емил Илиев и посочи, че затова трябват условия, сред които е и изграждането на покрит летен театър в града.

Той съобщи, че през юли Банско ще бъде домакин и на Международен медицински университет, като подчерта, че организирането на подобни форуми и развитието на т. нар. конгресен туризъм има голямо значение, за да бъдат хотелите пълни целогодишно.

Прелюдия към богатата лятна културна програма в Банско са традиционните Празници на банската традиция през май, които включват 21 концерта, изложби, спектакли и други прояви. Джазфестивалът е единият от шестте, които ще оживят и направят още по-привлекателен за туристите курортът Банско през летния сезон, убедени са ръководителите на общината и организаторите на предстоящите културни събития.

Това се усети още в първия ден на започналия вчера традиционен фестивал за автентичен фолклор "Между три планини". В годините фестивалът прескочи националните граници и прерасна в международен, каза неговият организатор Анелия Дошева от продуцентската къща "Едита". Тази година програмата включва надпяване и надиграване на около 1200 самодейци от всички краища на България и гости от Гърция. Поради популярността на фестивала към голямото фолклорно семейство всяка година се присъединяват нови изпълнителни и ансамбли от цяла България, добави Анелия Дошева.
С най-добрите си постановки, заслужили не една и две престижни награди, ще се включат в поредното издание на театралния фестивал в Банско от 1 до 7 юли водещи трупи от страната, съобщи неговият директор актрисата Нона Йотова.

През юли в курорта ще се организира и лятна киномания. Ще има и лятно издание на Международния фестивал на планинарския филм, с представяне на най-доброто от планинарското кино, видяно от публиката в Банско в досегашните издания, съобщи организаторът на това вече утвърдено събитие Петър Атанасов.

Миналото лято по време на първия оперен фестивал, който организирахме, се видя, че в Банско има "глад" и за класическа музика, каза кметът на община Банско Александър Краваров. Затова сме амбицирани, неговото второ издание на 26 и 27 август да бъде още по-силно, посочи той.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed