29 Март 2024

Вие сте тук

Уникални римски стенописи в Силистра се унищожават

21.03.2011

Текст: Екатерина Геловска

Снимка: Камелия Димитрова


Стенописите в уникална римската гробница от IV век в Силистра са застрашени от унищожаване. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Силистра проф. Георги Атанасов пред журналисти по време на тур за популяризиране на вътрешния туризъм, организиран от Министерството на иконоликата, енергетиката и туризма.

От петдесетината гробници от времето на Римската империя, намерени на Балканския полуостров, тази е една от малкото, чиито стени и таван са покрити с уникални стенописи. 

Гробницата е открита през 1942 година, но е била затворена за туристи в продължение на 60 години. Едва през 2010 г. тя е отворена за посещение, но при много рестриктивен режим, целящ запазване на античните стенописи. Националният институт за паметниците на културата дава разрешение за посещение на едва 10 души седмично.

Междувременно заради високите подпочвени води стените се навлажняват, а изображенията започват да избледняват и да се покриват с мухъл. Според проф.Атанасов са необходими 1 млн лева за консервацията и първоначално възстановяване на обекта.

Гробницата е изключително ценна, но незаслужено непозната на широката публика. Ако не бъдат взети спешни мерки за спасяване на антиката, има опасност за следващите поколения да останат само нейни снимки.

Пред опасност от разрушаване е и южната крепостна стена на Силистра, едно от най-мощните военно-отбранителни съоръжения в България от късната античност и Средновековието. Крепостта също се нуждае от спешно реставриране и консервиране, каза проф.Атанасов. По думите му, ако до една година реставрационните работи не започнат, ще изгубим окончателно тази крепост, която някога подслонила и спасила цар Симеон Велики.

Ръцете на общината и музея са вързани, защото двата обекта са публична държавна собственост. Това означава, че общината не може да се разпорежда с тях и не може да ги включи в нито един от проектите, които печели по евопейски програми. „Не успяхме да подадем проект по програма „Регионално развитие” за развитие на туристическите атракции, защото за краткото време, с което разполагахме, не можахме да получим от Националния институт за паметниците на културата документ за ползване на обектите“, поясни по-късно на среща с журналисти заместник-кметът Веселин Андреев.

Според проф.Атанасов е необходимо държавата да определи приоритетите при разпределянето на финансови средства за съхраняване на историческите паметници. Сега това се прави без ясни критерии и пла, смята той.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed