29 Март 2024

Вие сте тук

Уникална находка се връща в музей в Пловдив

25.04.2016

Повече от 20 години, след като е бил откраднат,  уникален тракийски шлем-маска, който се оценява на около 3 млн. евро, отново е изложен в пловдивския Археологически музей.

 

Експонатът е бил откраднат от музея през 1995 година при въоръжен грабеж, припомнидиректорът на музея Константин Кисьов.


 Експонатъте открит в надгробна могила в квартал "Каменица" през 1905 година. Това е уникален параден шлем-маска, който е бил използван по време на официални церемонии и паради и е един от 3-те намиращи се по света. По думите му пловдивският е с най-красива изработка. Останалите два се намират в Германия и във Франция.

 

Константин Кисьов добави, че благодарение на усилията на сектор "Трафик" към ДАНС миналата година маската е открита и върната в музея, но в лошо състояние - шлемът и част от лицето са били счупени. Маската е реставрирана в първоначалният й, оригинален вид от Милица Илиева, реставратор към музея.

 

Сега шлемът, изработен от желязо със сребърно покритие под формата на човешка глава, е изложен в музея редом с останалите предмети, открити при разкопки в могилата - два златни венеца, златни пръстени и други предмети. 



 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed