28 Март 2024

Вие сте тук

Търси се концесионер за летище София

17.05.2016

Правителството реши да се открие процедура за предоставяне на концесия върху летище София за срок от 35 години. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, съобщи пресслужбата на кабинета.


Целта е да бъдат привлечени частни инвеститори в процеса на развитие на летищната инфраструктура в България и да се оптимизират летищните услуги. Очакванията са концесията да спомогне за достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона.


Откриването на процедурата за предоставяне на концесия на летище София е част от Стратегията за развитие на транспортната система в България до 2020 г.

 

Обявата ще бъде публикувана в  "Официален вестник" на Европейския съюз, а впоследствие - и  на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

 

Концесионерът на Летище София не трябва да се избира по критерий най-висока предложена цена, защото това ще доведе до сериозен ръст на летищните такси и намаляване на броя пътници, коментира търговският директор на нискотарифната авиокомпания Ryanair Дейвид О'Брайън, цитиран от Дарик нюз.  Според него единствената гаранция за развитие на летището е обвързването на концесията с достигане на определен брой пътници в рамките на 10 години.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed