19 Апр. 2024

Вие сте тук

Туристите се завръщат в Турция и Египет

29.03.2017

Почивките в чужбина остават топ приоритет за европейците въпреки икономическите тревоги и безпокойството за сигурността. Това обяви туроператорът Томас Кук (Thomas Cook), цитиран от Ройтерс.


Компанията отчита 40-процентов скок на резервациите за Гърция и признаци на възстановяване при пътуванията до Турция и Египет.


"Апетитът на клиентите това лято да ходят на ваканция в чужбина е голям на всичките ни пазари", коментира главният изпълнителен директор Петер Франкхаузер. "След вяло начало на сезона и тежка 2016-а година, наблюдаваме ранни признаци, че клиентите започват да се връщат в Турция и Египет", допълни той.


Томас Кук, който обезкуражи инвеститорите през февруари с предпазлива прогноза, обяви, че макар да усеща известен натиск върху маржа на печалбата заради по-голямата конкуренция, силното търсене на летни почивки означава, че се очакват благоприятни прогнози.


Анализатори предвиждат групата, която всяка година организира ваканциите на около 20 милиона души, да отчете годишна оперативна печалба от около 327 милиона лири (412 милиона долара). Летните резервации са нараснали с 10 процента спрямо миналогодишния слаб период.


Миналата година туристите обърнаха гръб на популярни дотогава курорти в Турция и на други места в Източното Средиземноморие заради опасения, свързани със сигурността, и Томас Кук бе принуден да търси допълнителни хотелски стаи в Испания и Португалия.


Туроператорът обяви, че този сезон е разширил капацитета в Гърция, а по-малки дестинации като Кипър, България и Хърватия също се оказват популярни.


Испанският пазар обаче е по-конкурентен и компанията се съсредоточава върху продажбата на почивки с по-висок марж, вместо да преследва растеж на обемите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed