30 Апр. 2024

Вие сте тук

Труд: В Златоград ще строят само бели къщи

16.05.2011

Подготвя се ограничителен режим за застрояване на три архиктурни зони със стари възрожденски къщи в града в града, пише днес вестник "Труд".  Най-голямата от тях е етнографския комплекс, в който има около 100 реставрирани къщи - паметници на културата.

Идеята е да се запази възрожденският дух на комплекса. Къщите трябва да са задължително бели, изисквания има за вида на дограми, тераси, покриви, огради. Уличките трябва да са с калдъръм, а тротоарите - с каменни плочи.

Ограничителният режим със същите параметри се въвежда за още две зони в града - до общината и на входа на града в посока пункта през границата с Гърция. Въвеждат се и параметри за отстояния, процент на застрояване и охранителни зони около ансамблите, за да има плавно архитектурно преминаване. "Целта е да се запази сегашната архитектура, а не да се спират инвестициите. За да спасим Златоград от безобразно презастрояване, както курортите, и да не се загуби духа му, който привлича туристите", каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed