16 Апр. 2024

Вие сте тук

Три нови държави се присъединиха към HotelStar Union

30.03.2011

Балтийските държави — Естония, Латвия и Литва, се присъединиха от 1 януари т.г. към Едината система стандарти за хотели Hotelstars Union, създадена през декември 2009 года в Прага, научаваме от сайта на организацията. През март Асоциацията на европейските хотели, кафенета и ресторанти (HOTREC) представи Hotelstars Union на редовно заседание на Еврокомисията в Брюксел.

Целта на организацията, която е учредена от седем европейски държави, е да се постигнат определени стандарти при категоризирането на хотелите в Европа. Хотелите се оценяват със звезди от 1 до 5, като се оценяват  по 270 критерия, разделени подробно в няколко оценителни детайлно разписани групи.

Първата група е "Конструктивни и инфраструктурни параметри на сградата" като цяло – общи площи, стаи със сервизни помещения и това, което проектантите са създали, а инвеститорът е построил. В този параграф са описани най-детайлно всички параметри на сградата.

Следват критериите, които са свързани с обзавеждане и оборудване. Дадени са също много подробно, включително сейфовете и всички дребни детайли, които даден обект ще притежава.

В оценителния критерий "Обслужване" са записани всички дейности, свързани с обслужването в дадения хотел – почистване, смяна на бельо, услуги, хранене, рецепция, начини на плащане и пр.

Отделен голям раздел са забавленията, който включва условия, оборудване, услуги, СПА и пр.

И не на последно място в специален параграф са отделени конферентните услуги.

За всяка категория има минимални изискуеми параметри, които трябва да се покрият.

Германия, Холандия, Австрия, Швеция, Швейцария, Чехия и Унгария са седемте държави – инициаторки на новия стардарт. Новите стандарти придобиват все по-голяма популярност на европейския пазар, тъй като са удобни и за туроператори, и за хотелиери с това, че позволява да се направи адекватно сравение между хотелите в различните държави, участващи в системата.

До влизането на системата в сила всяка европейска държава имаше собствени системи за класификация, които значително се отличават една от друга. Затова туристите, които избират хотела според броя на звездите, рискуваха да получат обслужване, различно от очакването.

С присъединяването на Литва, Латвия и Естония към системата Hotelstars Union броят на хотелите, включени в нея, е достигнал 18 хиляди. Предвижда се към нея постепенно да се присъединяват и други държави.

Най-голям е успехът на Hotelstars Union в Австрия, която е един от инициатори на новата здвездна система. От влизането й в сила собствениците и гостите на над 3000 хотела включени в нея, са оценили високо новия стандарт.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed