19 Апр. 2024

Вие сте тук

Третият конгрес на БСБСПА събира СПА експертите на Европа

27.09.2016

 

Какви са тенденциите в областта на СПА в Европа, превенция в българските СПА курорти, образование и обучение в областта на СПА и добри практики в тази индустрия са основни теми, които ще бъдат обсъждани по време на Третия годишен конгрес на  Българския Съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА), който започва днес в най-стария ни морски курорт „Св. Св. Константин и Елена”. Община Варна и  Министерство на туризма са партньори на събитието.

 

На официалното откриване на форума днес ще присъстват представителите на най-големите варненски туристически организации, както и дългогодишни партньори и колеги на съюза от цялата страна. Сред чуждестранните гости са членове на ESPA и експерти от Франция, Германия, Италия, Чехия, Португалия, Литва, Естония, Румъния, Молдова и др.

 

Предстоящият форум е най-важното събитие на съюза за 2016 г., когато отбелязва 10-годишнината от своето учредяване. Днес в БСБСПА членуват водещи четири и пет-звездни хотели в основните балнео- и СПА дестинации в България, сред които са и носители на престижните награди за иновации на Европейската СПА асоциация (ESPA) катоПоморие, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др.;водещи български туроператорски компании, развиващи балнео-СПА продукта на българския и международния пазар; фирми с дейност, свързана с балнео-СПА туризма, физически лица и експерти, утвърдени в балнео-СПА сектора.

 

От 2007 г. съюзът е представител на България в ESPA, която обединява организациите-членове в СПА сектора на Европейски съюз. През 2013 г. за първи път у нас БСБСПА беше домакин на международен форум, когато 18-я годишен конгрес на Европейската СПА асоциация се проведе в Поморие. БСБСПА е първата организация у нас, която учреди и връчва Годишни награди за иновации в областта на СПА туризма. От 2016 г. за първи път в Управителния съвет на ESPA е избран българин за заместник-председател – това е Сийка Кацарова, заместник-председател на съюза. Един от важните резултати от дейността на съюза и неговите членове от цялата страна, е съвместната работа с държавните институции по подготовка и регламентиране на правилата в СПА сектора с Наредба № 2 за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл спа) център", „спа център", „уелнес център" и „таласотерапевтичен център" (29.01.2016 г.). Тя е в основата не само на държавната подкрепа на бизнеса, но и в професионалното обединяване на туристическия бранш за превръщането на България в център на здравето в Европа.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed