04 Май 2024

Вие сте тук

Трайчо Трайков: Виждам как Кърджали става все по-значим туристически център

14.05.2011

 

Над 150 баници се състезаваха на Майския фестивал „Бъдеще с традиции“, който се проведе в Кърджали. Майсторки от града и целия регион премериха сили в 10 категории и се надпреварваха да предлагат най-засуканата, най-многолистната, най-автентичната, най-оригиналната баница. Специални гости на фестивала бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Винаги с удоволствие идвам в Кърджали и виждам как града става все по-значим туристически център, подчерта при откриването на фестивала министър Трайков. Това са и кафявите табели за прекрасните места, на които може да се отиде наоколо, и великоления музей, хората, музиката, и баницата, от която всеки може да си вземе парче, вместо да ги разделят и да ги раздават. Всичко това прави човек щастлив да дойде тук, подчерта министърът.

Министър Трайков и Цецка Цачева обиколиха шатрите и опитаха традиционната тракийска баница, родопския клин и популярната къпана баница, характерна за региона. Бяха представени баници с месо, зеленчуци и плодове, с ориз, локум, карамел, халва , както и по-екзотични деликатеси, като бурана, лушичник, ямурталък, чиятатлъсъ и дюрме. Най-дълго гостите се задържаха в „Кухнята на баба”, където наблюдаваха на живо как се приготвя традиционна тракийска баница.

Фестивалът се организира за първи път и представя бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора. Читалища от седемте общини на областта радваха жителите и гостите на града с пъстра палитра от народни песни, хора и обичаи. На сцената се надпяваха, надсвирваха и надиграваха 25 самодейни трупи и солисти. Специален павилион рекламираше възможностите на туризма в Източните Родопи, откъдето всеки можеше да си купи сувенири и макети на културно-исторически забележителности от солено тесто, изработени от ученици. Те, както и най-добрите майстори-баничари получиха награди от министър Трайков и г-жа Цачева. Фестивалът даде началото на новия туристически сезон, което организаторите от областната управа искат да превърнат в традиция.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed