29 Март 2024

Вие сте тук

Традиционният чай в пет следобед е на път да изчезне във Великобритания

05.08.2015

Британците изглежда губят страстта си към традиционния черен чай, тъй като високите температури и стремежът да не наддават килограми ги карат да се откажат от това удоволствие, сочи доклад на Института за пазарни проучвания Минтел (Mintel), цитиран от Франс прес.


Продажбите на чай във Великобритания са намалели с 22 процента между 2010 и 2015 година, като от 97 милиона килограма са достигнали 76 милиона килограма, показва проучването, в което се прогнозира спад до 68,7 милиона килограма до 2020 година.


"Класическият черен чай не успява да задържи интереса на потребителите заради нарастващата конкуренция на други напитки", по-специално билкови чайове, обяснява авторката на доклада Ема Клифорд.


Продажбите на билкови чайове, особено популярни сред младежите на 25-34 години, са се увеличили с 31% през последните пет години.


Минтел обяснява също така спадащите продажби на чай с топлото време - 2014 година е била най-топлата на планетата - което най-вероятно е накарало британците да предпочитат разхладителни напитки.


Освен това традиционното похапване на бисквити и сладки с чая вече не е актуално, тъй като консумацията на такива лакомства спада, което може да е оказало отрицателно влияние върху пазара на чай, изтъква Ема Клифорд.


При все това пиенето на чай остава дълбоко вкоренено в навиците на много британски потребители, като 54% от тях пият най-малко една чаша чай на ден, твърди институтът за пазарни проучвания.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed