29 Март 2024

Вие сте тук

Терорът съсипа туризма в Турция

01.07.2016

Нападението на летището в Истанбул, при което загинаха 44 души, улучи Турция в сърцето. Още преди терористичния акт броят на чуждестранните туристи бележеше негативна тенденция, която вероятно ще окаже влияние върху цялата икономическа конюнктура.


Истанбул е смятан за врата към Турция. Тук се срещат не само два континента, а и две световни религии. Преди 1500 години един римски император изгради тук най-разкошния храм на християнския свят. 900 години по-късно предците на турците превзеха Истанбул и превърнаха "Света София" в джамия.


През януари тази година в терористично нападение близо до светинята бяха убити 12 германски туристи. Оттогава рязко намаля броят на германците, посещаващи Турция - според германския Туристически съюз с цели 35 процента. Преди това Турция бе трета от предпочитаните от германците страни за почивка. Миналата година около 5,6 милиона германци посетиха страната и бяха най-многобройните чуждестранни туристи в Турция.


Непосредствено преди нападението срещу летището в Истанбул турското министерство на туризма публикува данните за броя на чуждестранните туристи, които са посетили страната през май - общо 2,5 милиона души, което е с 34,7 процента по-малко в сравнение с миналата година. Приблизително с толкова намаляха туристите от Германия, а руснаци почти няма - броят им в сравнение с май миналата година намаля с почти 92 процента!


Казано с други думи, новият терористичен акт удари турския туризъм в момент, когато той и без това бе в лошо състояние. "Може да се смята, че нападението срещу летището още повече ще засегне и без това слабия туристически бизнес", казва Неджип Багоглу, представител на ГТА /Търговия и инвестиции на Германия/ в Истанбул. След нападението германският туристически бранш също вече не вярва в бързо динамизиране на бизнеса с Турция. Представител на туристическия концерн Томас Кук прави оценката, че този удар допълнително ще засегне Турция, а в ТУИ, водещата компания на туристическия пазар в Германия, очакват намаляване наполовина на резервациите за лятна почивка там.


Туризмът е сред най-важните икономически отрасли на Турция. Той съставлява около 10 процента от общия БВП. Не става въпрос само за посетителите, привлечени от Истанбул, а за много повече летовници, които ценят Турция заради хубавите плажове и ниските цени. Във времето, когато кризата в Европа достигна кулминация, Турция бележеше фантастичен икономически растеж, тъй като конкурентката й Гърция беше обременена от несигурната политическа обстановка и скъпото евро. Сега терорът оттново отклони германските туристи от Турция към Гърция.


Неджип Багоглу каза за Дойче веле, че атаките ще имат отрицателно влияние върху цялостната икономика, но допълва, че "трябва да се почака да се видят размерите на тези негативни ефекти върху икономическия растеж". Турската икономика бележи ясен растеж - през първата четвърт на тази година той възлизаше на 4,8 процента. За цялата 2016 г. се прогнозира растеж между 3,5 и четири процента.


За индустриални страни като Германия това са забележителни цифри, но за страна в бърз подем като Турция това е скромен резултат. Преди около 15 години, когато сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган стана премиер, Турция бе близо до двуцифрени числа на икономически растеж.

 

Източник: ДПА

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed