27 Апр. 2024

Вие сте тук

Тенденция в хотелската онлайн реклама през 2017 г

11.01.2017

Световните хотелски брандове планират рекламните си кампании година напред и отдавна оповестиха, че през 2017 г. акцентът им ще е върху цифровата интернет реклама. Крачката към дигитална реклама се обуславя с това, че хората прекарват все повече време в интернет.

 

Последните проучвания показват, че хората прекарват в световната мрежа по 5,6 часа дневно. А това означава, че днес може по-точно да се анилизира потребителската активност, и за да спечели борбата за клиента, трябва да използват най-модерните методи за програматик реклама.

 

Хит в онлайн кампаниите е така наречената програматик реклама(Programmatic buying) –  автоматично купуване на рекламен инвентар на уеб-страницата чрез наддаване или пряка продажба, за да се осигури гаратирано нужното място.

 

Тази автоматизация на покупко-продажбата на рекламен инвентар цели повишаване на ефективността.  Тя се измерва чрез броя импресии или колко пъти една рекламна обява се показва на един и същи човек.

 

Programmatic рекламата бързо набира обороти в дигиталния маркетинг. Според прогнозата на eMarketer, до края на 2017 година 83% от всички покупки на дисплейна реклама ще са програмируеми.

 

Защо е важно?

 

Преди да се появи програматик, рекламата се купуваше и продаваше ръчно. Рекламните банерни мрежи закупуваха на едро броя дисплеи от онлайн-издателите -  многобройни сайтове, а след това ги продаваха на рекламодателите. И тъй като всичко се обработваше ръчно, не бяха изключени грешки заради човешкия фактор, което водеше до неефективна и ненадеждна работа.

 

Предимството на програматик е в това, че процесът е по-бърз, по-ефективен и по-евтин. Рекламодателите могат по-детайлно да анализират рекламните си кампании и да контролират тяхната продуктивност.

 

InterContinental Hotels Group, например, използва по-голяма част от маркетинговия си бюджет именно за програматик реклама, в това число за публикуване на видеоклипове и обяви в социалните мрежи.  

 

Програматик позволява да се достигнат едновременно две цели на хотелския бизнес:  популяризиране на бранда в местната геолокация и генериране на трафик. Това дава големи възможности за таргетиране и ретаргетиране на рекламата, като в същото време се обработват повече данни и може по-ефективно да се настрои рекламната кампании. Програмата върши цялата черна работа, в резултат на което рекламата се появява пред очите на потенциалните клиенти в точното време. И използвайки многопластовия подход, а не откъслечни стратегии, осигурява привличане на вниманието на потребителя, когато той търси информация в интернет.

 

А технологиите продължават да се развиват.

 

Много привлекателна за рекламодателите, особено от туристическата сфера, е измеримостта на резултатите на медийните кампании и на възвръщането на инвестициите(ROI). Днес на пазара има много агенции за медийна реклама, които ще ви консултират как да измервате маркетинговата си активност в интернет и как да планирате бюджетите си за онлайн реклама така, че да можете правилно да разпределите инвестициите, а при нужда – да промените и усъвършенствате кампанията.

 

Ако не похарчите едни пари, няма да получите исканите резултати. Все едно да искате да карате по добри пътища, без да си плащате данъците, коментира пред  e-makrketing Том Белфорд,  собственик на франчайзинг хотели от бранда Microtel в щатите Небраска и Айова. Ето защо, според него, екипът му получава точно резултата, който иска. „Виждам цялата информация за резултатите, затова разбирам къде отиват парите ни за маркетинг“, казва той.

 

В интерес на хотела е да разбира откъде идват (в географско отношение) гостите, откъде научават за хотела, какво търсят и какво очакват от престоя си. Това ще помогне да се разработи рекламната кампания така, че офертите на хотела винаги да достигат до потенциалните клиенти.

 

Няколко са основните методи за плащане за онлайн реклама:

  • ·      Cost per Acquisition (цена на покупка) – това е цената, свързана с извършената покупка в резултат на клик върху рекламната обява. Тя се изчислява, като се раздели общата маркетингова инвестиция върху общия брой продажби.
  •  Cost per Action (цена на действие). Този ценови модел се използва от маркетолозите, за да пресметнат броя на конверсиите на потребителите. Това, например, е цената, която рекламодателят плаща, за да привлече нов потребител или за попълнена регистрационна форма.  
  • Cost per Click (CPC) – е цената за един клик, която се заплаща от рекламодателя,  когато потребителят клинте върху рекламата. Аналогичен показател е PPC (Pay Per Click).
  • CPM (Cost per Mille) е цената, която рекламодателят плаща за 1000 прегледа на рекламата.

 

В обикновения живот потребителите си взаимодействат с различни средства за масова информация и виждат многобройни банери и видеоклипове по различно време и на различни устройства. Като правило потребителите използват свободното си време, за да направят проучвания на мобилните си устройства, но когато се стигне до купуване на продукт или услуга, най-често те все още го извършват от стационарен компютър или лаптоп. Тенденцията обаче се променя и все повече потребители правят покупките си „в движение“, като само през последната година мобилните резервации са скочили с цели 152%, по данни на e-marketing.

 

Войната в мрежата

 

Ако си мислите, че войната между туристическите компании се води само чрез черен ПР, злепоставяне на конкурента и открадване на клиентите му, дълбоко се лъжете. Днес военните действия могат да бъдат по-незабележими и изтънчени, но също толкова ефективни. Можете да насолите на конкурента си просто като похарчите рекламния му бюджет. Как? Много лесно. За всеки клик в контекстната реклама собственикът на сайта плаща определена сума, като обикновено има определен дневен лимит. След като лимитът е достигнат, независимо от това колко души видят рекламата, тя просто няма да се появява повече на видно място. Ако заложената от рекламодателя сума е по-висока, обявите се показват по-често, но пък бюджетът се изразходва по-бързо. Затова е достатъчно конкурентът ви да кликва върху рекламата ви многократно, за да „изхарчи“ дневния ви бюджет и рекламата да престане да се появява.

 

Кликването върху рекламата съвсем не означава, че виделият я потребител ще премине към покупка, а високият трафик към сайта не е гаранция за високи продажби. Точно затова реална покупка. съществува понятие като конверсия, което показва колко от кликовете се реализират като реална продажба. 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed