29 Март 2024

Вие сте тук

Талеб Рифай ще гостува в България

23.01.2014

Испанска държавна телевизия излъчи подробен репортаж за страната ни като туристическа дестинация

 

Много висок интерес към България бе отбелязан на 34-ото издание на международното туристическо изложение „Фитур“ в Мадрид, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. Испанската държавна телевизия TV2 излъчи в най-гледаното време на вечерните си новини снощи подробен репортаж от българския щанд. Бяха включени кадри за страната ни, нейните природни забележителности, както и мнения на испанци за туристическите услуги, предлагани у нас. Мотото на предаването бе какво може да се види и преживее в България за една седмица. Акцент бе поставен върху разнообразните възможности – един ден в ски курортите, на следващия в морските, на третия посещение на прекрасен манастир, а след това престой в селска къща с домашна кухня и чудесно вино.

 

В България има богата история, която трябва да бъде открита, хората са дружелюбни  и близки по характер до испанците, заяви на изложението заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той подчерта, че именно подобен тип приятелско представяне на страната ни разкрива най-добре потенциала за бъдещо развитие на туризма. Зам.-министърът подкрепи и думите на генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай, с когото се срещна, че основният актив на всяка туристическа страна са нейните хора, тяхното топло сърце и дружелюбно отношение.

 

На срещата, която се проведе в официалния офис на СОТ на изложението, присъства и целият ръководен екип на организацията. От българска страна в разговора се включиха посланик Константин Коджабашев и търговският ни представител в Мадрид Татяна Дончева. „Убедихме г-н Талеб Рифай, чиято програма е разписана поне за три години напред, да посети България през месец май заедно със сътрудниците си“, обяви зам.-министър Ботев. Той допълни, че Талеб Рифай е готов да обсъди възможностите за стратегическо развитие на туризма у нас, както и подкрепата, която СОТ може да ни окаже.

 

FITUR е сред най-авторитетните специализирани борси в света. Изложението е било посетено през миналата година от над 214 хил. души, а 164 държави са участвали с национални щандове. На официалната вечеря на ресорните министри, дадена от СОТ на тазгодишното издание, беше осъществен пряк телевизионен мост със Световния икономически форум в Давос, по време на който бе изтъкната важната роля на туризма за преодоляване на кризата. Специално беше награден водещият журналист от CNN Ричард Куест за приноса му в популяризирането на туристическата индустрия. По време на последното Световно туристическо изложение WTM в Лондон Ричард Куест се срещна с Бранимир Ботев и обеща при първа възможност да посети страната ни. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed