16 Апр. 2024

Вие сте тук

С фестивал на средновековни битки ще привлича туристи Мезек

18.07.2013

Община Свиленград планира организирането на Фестивал на средновековните битки с цел популяризиране на обновени културно-исторически обекти в района на с.Мезек. Това съобщи инж. Иванка Димитрова на заключителната пресконференция по проекта  "С богатството на миналото към атрактивно бъдеще". В рамките на проекта средновековната крепост и тракийска куполна гробница край с.Мезек бяха  допълнени с множество атракции, целящи повишаване на туристическия поток в региона.

 

Районът вътре и около реставрираната по проекта Средновековна крепост край с.Мезек е обособен като „Средновековен атракцион”. Декори на стражева стая и оръжейна са експонирани на крепостта, а наоколо е разположен военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми. Целият район е издържан в духа на Средновековието, а туристите могат да станат част от него, обличайки се в типични за епохата облекла и да участват с игри.

 

В Тракийската куполна гробница са поставени холографски изображения на откритите там златни и бронзови украшения. Посетителите вече могат да видят в автентичната им среда ценните находки, които се съхраняват в Националния археологически музей към БАН, чрез триизмерните им холограми.  Извършени са ремонт и подобрения на двата пътя, водещи до туристическите обекти в района.

 

За любителите на колоезденето е изградена велопътека с обща дължина 7,250 км. Пътят, водещ до Тракийската гробница, е превърнат в терен за Стрийт арт изкуството - изрисувани са  600 кв.м от него, а  по маршрута са поставени 50 м преносими платна. И на пътя, и на платната картините отразяват епохата на траките.

 

„Това е проект, който променя облика на едно населено място, използвайки неговата история и архитектура и показващо на преден план направеното от нашите предшественици.”, заяви кметът  на Община Свиленград инж. Георги Манолов. „Мезек е пример за това как трябва да се работи във всяко едно кътче от България”, допълни той.

 

Над 3 млн лева са инвестирани в проекта, който се осъществи с финансовата подкрепа на ОП "Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз.

 

„За пръв път Община Свиленград осъществява проект, който има за цел да реализира приходи. Реновираните обекти в с.Мезек означават нови работни места, повече туристи и промяна във възприятието на местните хора за региона ни.”, заяви инж. Димитрова, ръководител на проекта. „От откриването на обновените атракциони посетителите са се увеличили двойно. Те си тръгват от гробницата и крепостта изключително впечатлени от видяното”, допълни тя.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed