07 Юни 2020

Вие сте тук

С две седмици се удължава общественото обсъждане по Закона за туризма

14.03.2016

 

Поради големия обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения, както и за да бъдат прецезирани отделните текстове, общественото обсъждане по Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде удължено с две седмици и ще продължи до 28 март 2016 г. Това съобщи пресцентърът на министерството, позовавайки се на разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно, а мнения по тях могат да бъдат направени с изпращане на e-mail на адрес: d.petrova@tourism.government.bg, се уточнява  в съобщението. От министерството  се ангажират да обсъдят всяко предложение, както и да продължат оперативните срещи с всички заинтересовани страни.

 

През тази седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации с цел да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207а, с които се прецезират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места. Ограничения за т.нар. диво къмпингуване към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини.  

 

 

Законоустановеният срок за обществено обсъждане на предложените промени в Закона за туризма изтичаше на 15 март 2016 г. Преди неговото официално публикуване бяха проведени редица срещи с представители на туристическия бранш и други ангажирани институции. Това е и основният нормативен акт в сектор туризъм, който въвежда регулации и регламентира дейността в отрасъла. Именно по настояване на бранша през последната година се работи усилено за промени в него, които да изчистят допуснатите нормативни несъвършенства и да подобрят работата в сектора. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed