28 Март 2024

Вие сте тук

Създава се работна група за хранителната банка

08.03.2012

Създава се правителствена работна група във връзка с инициативата за създаване на хранителна банка в България, както и за законодателното и нормативно регламентиране на дейността й. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на дискусия за изграждането на хранителни банки в България.

В срещата освен министър Найденов, участваха заместник- министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на Българската Агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, представители на регистрираната наскоро хранителна банка, на производителите и на големите търговски вериги.

В работната група ще участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Министерството на финансите, БАБХ, Министерство на труда и социалната политика и на Министерство на енергетиката и туризма.

Хранителната банка е механизъм за осигуряване на храна за социално слаби и за намаляване на разхищенията. Тя е партньор както на държавата, така и на бизнеса при оползотворяването на годна за използване храна, която не се употребява. Освен това тя има голяма роля при кризи и бедствия, каза шефката на българската хранителна банка Мариана Бракалова.

Представителите на търговските вериги и на производителите на храни посочиха като основен проблем пред даряването на храна в банката това, че за дарените храни се дължи ДДС, а за унищожаването им не се дължи. Зам.-министър Владислав Горанов обясни, че е сложно да отпадне ДДС за дарените в банката храни, но има други механизми, за да се стимулира предоставянето им в банката. Той призова хранителния бизнес и търговските вериги да съберат данни за количествата бракувани храни и световния опит в оползотворяването им. „Можем да помогнем не само с ДДС, нека не приравняваме всичко към този данък”, призова министър Найденов. Той посочи, че до момента на практика държавата е субсидирала екарисажите за изгарянето на храните с изтекъл срок на годност. Тази възможност обаче вече отпада и екарисажите вероятно ще увеличат таксите за бизнеса, така че скоро ще стане изгодно да се даряват храните, вместо да се унищожават. Министърът посочи още, че в момента социално слабите се подпомагат с храни по линия на програма „Благотворителност” на ЕС, но най-вероятно тази програма ще приключи от 2014 г., така че хранителната банка ще е необходима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed