29 Март 2024

Вие сте тук

Съдбата на мегапроектите в Рила засега остава неясна

11.03.2011

Националният съвет за биологично разнообразие отложи разглеждането на защитена зона "Рила-буфер" за включването й в НАТУРА 2000 , съобщи БТА, цитирайки  заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

По този начин засега остава неясно бъдещето на инвестиционни проекти за изграждане на ски-писти и лифтови съоръжения в ниската част на планината Рила, сред които са т. нар. "Супер Боровец", "Супер Паничище". С отлагането на разглеждането неясен остава и въпросът дали от зоната ще бъдат изключени Трещеник и Семково.

По думите на заместник-министъра разглеждането се отлага докато в съвета не се внесе консенсусно и балансирано предложение, което да осигури максимално съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията. Националният съвет не може да работи под този натиск, който в момента се оказва върху тази структура и министерството, затова разчитаме специалистите да се разберат помежду си и да не бъдем ние тези, които решаваме споровете между тях, добави Манева. По време на заседанието на съвета пред сградата на екоминистерството протестираха две групи граждани - едната в защита на природата и биоразнообразието в и около националните паркове, а другата - в подкрепа на развитието на туризма и инвестициите в тях.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed