29 Апр. 2024

Вие сте тук

Съвременният спътник на бонвивана

26.09.2012

150 години от създаването и 550 отличия, получени навсякъде по света за столетие и половина – това са двете цифри, които брандът Бакарди празнува тази година.  

 

В рамките на събитията, с които Bacardi Limited чества юбилея, компанията представи целия си архив с ценни документи, оригинални исторически материали и интересни артефакти, свързани с компанията, семейството и прочутия бранд. Посетителите на седалището на компанията в Хамилтън, Бермудски острови, могат да видят със собствените си очи как се е създавал ромът бакарди, как е завоювал над 150 пазара и как се е превърнал в най-популярния ром в света, получил над 500 награди.

 

Създаването на изложба с документи само преди десетина години изглеждаше непосилна задача, защото целият архив, натрупан за 98 години, бе конфискуван след кубинската революция или разпръснат по цял свят от членовете на семейството, казва архиварят на компанията Пати Суау. За малко повече от 10 години обаче компанията успя да си върне някои от най-интересните артефакти. Сред тях са свидетелства за креативни маркетингови кампании по време на сухия режим в САЩ,  златния век на коктейлите и, колкото и да е учудващо, ръста след изгнанието от Куба, посочва тя.

 

Четиринадесет години по-късно, след хиляди часове работа с документацията архивът на Bacardi може да се похвали с над 30 хил. каталогизирани експоната, най-старите от които се датират с 1850 година. Това са не само оригинални документи за учредяването на компанията, но и копия на първите инсталации, първото лого на компанията, както и медали, получени през 19 век.

 

Началото е поставено през 1862 година  в Сантяго де Куба, когато прадядото на днешния председател на ръководството на компанията и представител на петото поколение на семейството Бакарди е основал фирмата.

 

Историята на Bacardi започва от дон Факундо Бакарди Масо, който разработва методи за използване на сока на захарната тръстика и извличане на щама на дрожди от нея. Това позволява да се получи контролирана ферментация и постоянен вкус. Той целенасочено филтрира, съхранява и смесва  различни видове ром, за да получи особен вкус, аромат и мекота – с две думи, да създаде онзи ром, който днес е познат на света. Като лека напитка, ромът става основа на много прочути в наши дни коктейли.   За най-популярните от тях – Куба Либре, дайкири, мохито и пиня колада, се води спор между БАКАРДИ и ХАВАНА КЛУБ – бранда, който претендира да е автентичната основа за тях.

 

В архива се съхраняват около 600 старинни справочници и книги с рецепти на коктейли на английски, испански, френски, холандски и немски език. Миксолозите, които посещават архива, често се интересуват от класически издания като справочника от 1862 г., озаглавен „Как да смесваме напитките или спътникът на бонвивана“, чийто автор е „бащата на американската миксология Джери Томас“, както и от най-ранните рецепти за мохито, приготвяно с бакарди, в справочника „Мокрият закон“ («La Ley Mojada»).

 

В архива могат да се намерят също Наръчника на бармана " ("Manual del Cantineros"), чийто автор е най-уважаваният на времето си барман в Хавана, който в началото на 20-те издигна на ново равнище приготвянето на коктейлите.  

 

Според бранд-майстора Дейвид Сид той и днес идва в архива в търсене на вдъхновение, нови познания и творческо обновяване. „Прелиствайки старите книги, често търся рецепти на класически коктейли, за да ги представя на новото поколение и да демонстрирам пред съвременните бармани богатото наследство на иновации качество“, казва той.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed