26 Апр. 2024

Вие сте тук

Стартира процедурата за концесионер на Летище София

03.06.2016

Опит като летищен оператор на поне едно международно летище с пътникопоток, надхвърлящ 6 милиона пътници годишно;  необходимо техническо оборудване, квалифициран технически персонал; опит при изграждането на летищна инфраструктура; както и  надеждни гаранции за осигуряване на финансирането - това са изиквенията в откритата днес от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри процедура за предоставяне на концесия на Летище София, съобщиха от летището. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура.


Срокът на концесията е 35 години. Бъдещият концесионер трябва да заплати минимално еднократно концесионно плащане, в размер не по-малък от 550 000 000 лева без ДДС, а размерът на годишното концесионното плащане не може да бъде по-малък от 9 957 000 лева без ДДС. Концесионерът ще има задължение да реализира инвестиции в размер не по-малък от 306 545 000 лева без ДДС за срока на концесията. Като инвестициите ще включват изграждането на нов пътнически Терминал 1 със седем ръкава и 5 входа-изходи за пътници с капацитет на обслужване - 3 000 000 пътници годишно, както и други дейности за развитие на летищната инфраструктура.


Участникът, определен за концесионер поема задължението да извършва годишни концесионни плащания от първата година до края на срока на концесията, в размер на процент от нетните приходи за съответната година, определен съгласно офертата на концесионера, но не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия.



Очаква се за целия период на концесията ползите за държавата да бъдат за над 1,2 милиарда лева, като предварителните анализи показват, че инвестиции на бъдещия концесионер ще имат добра възвращаемост.
Обявлението за процедурата е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз, в Националния концесионен регистър и е обнародвано в електронната страница на Държавен Вестник.
Обявлението, Документацията за участие в откритата процедура и приложенията към нея, са публикувани на страницата на МТИТС

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed