18 Апр. 2024

Вие сте тук

Спомен за лятото в изложба „Плажът на БургасЪ”

29.11.2013

Бански костюми, слънчеви очила и плажни кошници ще върнат лятното настроение на жителите и гостите на Бургас, въпреки ниските температури. Те ще могат да се видят на изложбата „Плажът на БургасЪ”, която  ще с бъде открита на  6 декември 2013г. по случай празника на града в „Морско казино“ - Бургас.

 

Подбраните предмети от варненския Регионален исторически музей за изложбата са автентични, съобщиха от общината. Включени са колекции и експонати от 50-те до 80 –те г. на ХХ век:  колиета, обеци и брошки ръчно изработени от морски миди и охлюви, единични бижута от малахит, корнеол  и друг материал, които са били част от плажния тоалет на дамата в средата на ХХ век. Ще бъдат показани и други плажни аксесоари – фишута, шишенце от плажно масло, налъми, сандали-джапанки, чадър и др.

 

Предметите илюстрират модата и бита на времето от преди повече от половин век. Оригинални картички от Регионална Библиотека „П.К.Яворов“, както и бански костюми и пътеводител на бургаския плаж – от Регионален исторически музей - Бургас допълват експозицията.

 

Ретро излъчването й ще обогатят и снимки, предоставени от Държавен Архив -Бургас, които показват  Общ изглед на терасата и плажа в Бургас 1962,,  Бургаският плаж 1950 -1960, Спасители на Бургаския плаж1950 – 1960,  Арменски младежи от спортен клуб „Хоментмен“ на плажа в Бургас 1931,  Конкурс за най-хармонично тяло 1966, Пред моста на Бургаския плаж 1930 – 1932, Изглед от крайморския булевард в Бургас, Изглед от Бургаските топли и студени бани.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed