16 Апр. 2024

Вие сте тук

Слънчев бряг поиска да се отдели от Несебър

04.04.2014

"Съюзът на собствениците" в "Слънчев бряг" ще започне преговори с държавата за пълно отделяне на курорта "Слънчев бряг" от Община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова. Решението е взето на годишното Общо отчетно събрание на Съюза, в който членуват 90 хотелиери.


Като основни аргументи Иванова посочи, че таксите, които община Несебър събира, се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер или изобщо не се връщат. Община Несебър не проявява нужната отговорност към решаване на проблемите в "Слънчев бряг". Нещо повече, комплексът е основен донор на общината, а пътищата и алеите са в ужасно състояние, на места има участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налице са проблеми и с осветлението, всеки сезон е съпътстван с проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения. Иванова посочи, че всичко това дава достатъчно основание на хотелиерите да предложат и да настояват пред органите на властта курортът "Слънчев бряг" да се отдели от община Несебър и да функционира като самостоятелна единица със собствено управление и правила.


Незаинтересоваността на община Несебър по отношение на поддръжката и стопанисването на инфраструктурата в зона "Изток" и липсата на адекватно решение на проблема с почти 10-годишна давност е достатъчен аргумент в полза на това решение, заяви хотелиерът Веселин Налбантов. Според него абсолютно наложително е законово да се дефинират и регламентират правилата за управлението на курортите, които включват организация на обществен ред и сигурност, транспортна схема, търговски и рекламни дейности, поддръжка на пътища, озеленяване и осветление, сметосъбиране, сметоизвозване и други. Селищата с национално значение са населени места, които би трябвало да задоволяват национални и международни потребности в туризма за почивка, отдих, спорт развлечения и да отговарят на определени стандарти. При липса на адекватно управление това не може да се осъществи, каза Налбантов.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed