14 Май 2024

Вие сте тук

Слънчев бряг очаква добър сезон

02.04.2012

 

Между 5% до 7% е очакваният ръст на руски туристи през летния сезон в курора Слънчев бряг. Първите хотели ще отворят врати през втората половина на април, по време на Великденските празници. Тогава се очаква да пристигнат няколко големи групи от Сърбия, Македония и Румъния. Останалите хотели са в етап на подготовка за летния сезон. В първите дни на месец май курортният комплекс ще се напълни с чужденци. Те ще пристигнат с чартърни полети, съобщи председателят на Съюза на собствениците в курорта  Елена Иванова, цитирана от БТА.

 

Очакванията в курорта, който разполага с 80 000 хотелски легла и 35 000 апартамента, са за добър сезон.  Бум бележат ранните записвания на български туристи. Някои от хотелите вече са заети на 100 процента за определени дати, каза Иванова. Данните на хотелиерите в "Слънчев бряг" сочат, че се предпочитат да пакети ол инклузив.

 

Собствениците на хотели отново се обявяват против поставянето на бариери на входовете на Слънчев бряг, каза Елена Иванова. Според нея това ограничава свободния достъп до обектите им.  Хотелиерите не одобряват и синята зона, автомобилите за репатриране тип "паяци" и определените от ръководството на акционерно дружество "Слънчев бряг" часове за зареждане на хотелите им - от 10.00 ч. до 16. 30 часа през деня и нощно - от 01.00 ч. до 6.00 часа, с аргумент, че това също е неправилно ограничение. Другото възражение на хотелиерите е срещу разполагането на сергии по алеите. Според тях в момента в курорта има близо 1 600 временни обекти, а до началото на лятото броят им щял да нарасне с още поне 200.


Според изпълнителния директор на акционерно дружество "Слънчев бряг" Златко Димитров  ще бъдат поставени само толкова сергии, колкото са съгласувани по официалната схема за временни обекти. Той съобщи още, че тази година ще бъде изготвен нов проект за транспортната схема на курорта, който ще бъде презентиран от 10 до 12 април.


Новата организация на движение на моторни превозни средства цели налагането на ред и правила в курорта. Приоритет ще бъде и почистването на курортния комплекс. От ръководството на дружеството ще настояват от община Несебър по улиците и алеите в курорта да се извършва и нощно почистване и миене с машини. Ще бъдат закупени нови контейнери за отпадъци, ще бъдат подменени и пейките по алеите.


И тази година хотелиерите ще поемат разноските за нощувките на командираваните от вътрешността на страната полицаи в "Слънчев бряг", съобщи Елена Иванова. Първите 45 служители на полицията ще пристигнат на 1 юни, а втората смяна е от 1 юли.През август и септември ще пристигнат общо 110 униформени. Ще има командировани специализирани служители, които ще се занимават с гастролиращите джебчии и това е за поредна година, като ефектът от постоянния контрол се усеща, допълни директорът на РПУ-Несебър Стайко Манев. За реда и сигурността на летовниците през лято 2011 г. са се грижили 220 полицаи, тази година те ще бъдат с 15 повече.


Все още няма конкретна дата за официалното откриване на летния туристически сезон, каза Иванова и допълни, че цените на туристическия продукт в "Слънчев бряг" остават на миналогодишните си нива.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed