16 Апр. 2024

Вие сте тук

Сергeй Александров: Привлечен съм от качеството на живот в България

06.07.2011

Интервю с члена на журито на конкурса "РУССКАЯ ЗВЕЗДА" Сергей Натанович Александров


Сергей Натанович,  защо се съгласихте да станете член на комисията, журираща конкурса "Русская Звезда"?
За мен като руснак, който преди три години е избрал България за място на постоянно пребиваване, насърчаването на взаимното разбирателство между руснаци и българи е мисия и не може да бъде нищо друго. Виждам, че случаите на объркване и неразбиране между българи и руси често се дължат на факта, че руските потребители са привикнали към определени стандарти, които за българския производител са все още неизвестни. Освен това руските гражданин, които идват в България в началото на ваканционния сезон, просто нямат достатъчно време, за да се ориентират в пазара на предлаганите стоки и услуги, а липсва и достатъчно авторитетна навигация за това. Конкурсът "Русская Звезда" решава точно тези проблеми.
Мероприятието се основава на положителния подход, тъй като цели поддръжка на най-добрите. Конкурсът служи за укрепване на доверието и разбирателството между българи и руси, изтъква най-добрия професионален опит, насърчава по-добри стандарти на бизнес политика и практика. Конкурсът помага на руските граждани да се ориентират по-добре в пазара на стоки и услуги в България, а и на българските предприятия – да разберат по-добре на изискванията на руснаците към предлаганите стоки и услуги. Той се стреми да приближи стоките и услугите на българските производители към очакванията и нуждите на клиентите от Русия, като формира солидна основа за бизнес доверие и човешко разбирателство и сътрудничество. Победителите в конкурса ще са онези български предприятия, които предоставят най-добрите услуги и производство на продукти, използвани от руснаците.

А защо взаимното разбиране да не е достатъчно? По общоприето местно мнение: напротив, руските граждани остават в България, именно защото тук се чувстват като у дома си, но вече – и в Европейския съюз.

Съществуват объркващи думички, както и объркващи постъпки, жестове. Уж сте разбрали всичко, а се оказва съвсем друго. Питате за посоката и чувате в отговор, че трябва да тръгнете първо наляво, след това „направо”, и чинно свивате наляво, после надясно (на руски думата „направо” значи „надясно”) и... се загубвате, а мислено ви се иска да кълнете българина, който е дал насоките. Ще побързате да го обвините в недобронамереност или некомпетентност, но това би било погрешно – „направо” на български означава директно. Така е и при покупка на апартамент или къща – може да не се ядосваме на агента, който ни обещава баня, а на място откриваме, че има само тоалетна. По-късно, в хода на разговор с повишен тон се разбира, че никой дори не е мислил да ви мами, просто на български „баня” означава тоалетно помещение. Въпреки общата ни азбука – кирилицата, съвместната ни история, а и езиковото ни сходство, за руснаци и българи все пак остава доста голямата възможност за разлика в манталитета, в изискванията, а и в очакванията за стандарт, което има значителен ефект върху потреблението на местни стоки и услуги.

Как се озовахте в състава на журито на конкурс "Русская Звезда"?
Моят руски професионален и житейски опит ми позволява обективно да съдя за много неща, включително и за почти всички области на потребителския пазар в България. Основателите на конкурса са Асоциацията на рускоезичните собственици на имоти в България "Альоша" и редакцията на илюстрованото списание "The Sea", което се разпространява по българското Черноморие. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на икономическото развитие на България, Търговско представителство на Русия в България, Генералното консулство на Русия във Варна, община Бургас и община Созопол. Учредителите ме поканиха да вляза в състава на журито, тъй като аз доста активно участвам в живота на Асоциацията на рускоезичните собственици на имоти в България "Альоша".

Кой друг от Асоциацията влиза в състава на журито?

Комисията се състои от много влиятелни за руския народ и признати експерти, както и успешни бизнесмени. Член на журито е известната актриса Лидия Федосеева-Шукшина, а също и заместник-министърът на финансова академия при правителството на Русия - академик Сергей Силвестров, както и видния хирург академик Столяров.

А с какво точно ще се занимава журиращата Комисия? Има ли вече безспорен победител - звезда?

Комисията вече работи, разглежда заявления за участие, които пристигат в повече от 40 номинации. Вече има постъпили заявления от фирми, свързани с пазара на недвижими имоти, винопроизводители, една заявка от модната къща, салон за красота... За лидерите няма да кажа нищо, все още. Колективното решение на членовете на оценяващата Комисия, заедно с имената на победителите, ще узнаете по време на заключителната церемония с коктейл на 29 юли, която ще се проведе в хотел "Приморец" в Бургас.

Вие сте толкова активен човек, не Ви ли доскучава тук – липсват ли Ви усиления обществен и културен живот, енергичната бизнес среда в Санкт Петербург и Москва? Може би участието ви  в Конкурса е един вид замяна на руския обществен живот, с който сте свикнали?
Аз съм привлечен от качеството на живот в България – от благоприятните условия и околна среда, великолепния климат, спокойния начин на живот, екологично чистите земеделски продукти. Привлечат ме и приятелски настроените хора, отнасящи се с добронамереност и уважение към руснаците и към нашата обща история. Всичко това създава благоприятна атмосфера за руските граждани и се явява съществен фактор на атрактивност. Важно е също, че Асоциацията на рускоезичните собствениците в България "Альоша" успя да създаде своеобразна човешка инфраструктура сред руснаците, които имат имоти тук. Така че, отговорът ми е: "Не, не скучая!"

източник - Obshtestvo.net

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed