29 Апр. 2024

Вие сте тук

Седем златни монети и 2 пръстена откриха при разкопки на Бургаските минералните бани

18.07.2012

 Новооткрито златно съкровище, намерено при археологическите разкопки на древния и античен град „Аква Калиде – Термополис“ в района на Бургаските минерални бани, разгледаха днес в Бургас президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие сър Сума Чакрабарти, и вицепремиерът и финасов министър Симеон Дянков, съобщиха от община Бургас.


Проучването е част от проекта на Община Бургас за консервация, реставрация и социализация на древния град „Аква Калиде – Термополис“ и желанието й за превръщане на района в модерен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център. 


Научният ръководител на археологическия екип Цоня Дражева разказа, че една от златните монети, нар. солид, намерени при разкопките е от периода на управление на византийския император Константин IV Погонат /668-685 г./, което съвпада с идването на българите, битката при Онгъла и основаването на своя държава около делтата на река Дунав.


Останалите 6 златни монети датират около 708 г. по времето на управление на неговия син – император Юстиниан II, който остава в историята с прозвището Ринотмет /от гр.ез. - носоотрязания/. След като е бил детрониран, наказан и изпратен на заточение през 695 г., Юстиниан II си връща престола обратно през 705 г. благодарение на войската на българския владетел кан Тервел.


Два мъжки пръстена – позлатен и сребърен, най-вероятно на притежателя на монетите, съставляват останалата част от съкровището, намерено при разкопки в южната част на древните терми.

 

Датировката на откритите находки потвърждава, че Бургаските минерални бани са били най-известните лековити терми в този регион по време на Античността и Средновековието.


В момента археологическите разкопки продължават в най-ранния пласт от строителството на баните, датиращи от II и IV в.


След приключване на археологическите разкопки намерените артефакти ще бъдат събрани и експонирани в модерен етнографски и музеен комплекс с посетителски център за удобство на туристите. 


Освен консервацията и реставрацията на находките, Община Бургас ще благоустрои цялостно пространството, с цел зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация. 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed