29 Март 2024

Вие сте тук

Свищов се готви за четвъртия фестивал "Орел на Дунав"

15.03.2011

Eagle on the Danube Festival

Снимка: Съвет по туризъм Свищов.

През 2010 г. фестивалът привлече 20 хил. посетители

 

Центурион и римски легионери посрещнаха днес в Свищов участниците в тематичния културно-познавателен журналистически тур, който се организира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма  в рамките на комуникационната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Освен Свищов в тура са включени още Русе, Тутракан, Силистра и резервата "Сребърна". Целта е да се представят възможностите за развитие на туризъм по поречието на река Дунав.

Демонстрацията бе част от програмата, която ще могат да видят гостите на вече традиционния фестивал „Орел на Дунав”, който ще се състои в Свищов от 27 до 29 май т.г. Тогава за четвърти път дунавският град ще стане отново арена на гладиаторски битки и сражения на римски легиони, каза за THExperts Петър Петров от Съвета по туризъм в Свищов, който заедно с общината е организатор на събитието.

Във възстановката ще участват около 200 души от България, Италия, Румъния и Полша, които ще пресъздадат моменти от историята – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и местни племена като траки, даки и готи. Ще има стрелба на римската артилерия (балисти, скорпиони и катапулти), презентация на Римска кухня, театрални постановки, антични спортни състезания за малки гладиатори и викторина за любителите на античната история.  

За трите  години от съществуването си фестивалът  успя да влезе в интернационалния календар на събитията и интерес за участие в него проявяват групи не само от Европа, но и от САЩ, каза Петър Петров. Фестивалът вече се утвърди като форум за среща на любителите на античността от различни краища на Европа и света. Единственият проблем за разширяването му е финансовият проблем, каза той.

През миналата година за трите дни на фестивала градът е бил посетен от близо 20 хил. души.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed