28 Март 2024

Вие сте тук

Свалят драстично цените на чадърите и шезлонгите на плажа догодина

20.07.2016

Цените на чадърите и шезлонгите на плажа догодина ще спаднат драстично заради приета от правителството нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете. Ще бъдат определени минимални критерии при избор на концесионер на морски плаж, съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.


Новите процедури, които ще се обявяват до края на годината, вече ще бъдат по новата методика, с което ще позволи цените да бъдат намалени, поясни министърът.

 

Предвижда се до края на годината  да бъдат обявени поне 15 процедури за концесии на плажовете, като с приоритет ще са тези с изтичащи договори. Сред тях са плажовете  "Дюни", "Юг", "Поморие-централен", "Несебър-стар град", трите плажа на Свети влас и др. Целта е всеки от тях да има стопанин догодина.

 

Според министъра оптимизирането на методиката позволява да бъдат отчетени специфичните особености на плажовете. Идеята е в крайна сметка да се върви в посока намаляване на цените на чадъри и шезлонги, плажни принадлежности, предлагането на допълнителни услуги. Като се вземат предвид всички характеристики, които са неразделна част от методиката, се оптимизира първоначалната база на концесионното възнаграждение, уточни министърът.

 

С решението на МС за определяне на минималните критерии се дава 40% тежест при предлагането на минимална цена за един чадър и един шезлонг, както и 40% тежест на ставката "роялти". Освен това, във формулата, която е определена и ще се включва във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж, се фиксира базова цена за чадъри и шезлонги, която ще зависи от местоположението на плажа - ако той се намира на територия с население под 10 000 души - 2 лева, над 10 000 души - 3 лева и в национален курорт - 4 лева.


В отговор на въпрос министърът съобщи, че на горещия телефон на министерството за проблеми по плажовете са получени около 200 сигнала с искания за проверка на свободната зона, допълнителната търговска площ, чистотата. Мобилна експертна група от тази седмица непрекъснато ще е на морето, за да реагира на всеки сигнал, каза министърът.


За чистотата на неохраняемите плажовете, които не са под наем или концесия, се грижат общините на чиято територия се намират, а водното спасяване и медицинското обслужване се осъществява от областните управители, припомни Ангелкова и допълни, че сега и по тези плажове има проверки от министерството по сигнали.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed