25 Апр. 2024

Вие сте тук

Саудитска Арабия спря полетите на катарски авиокомпании

05.06.2017

Авиокомпании отменят полетите си до Доха

 

Саудитска Арабия забрани самолети на катарски авиокомпании да кацат на летищата й, предаде ТАСС.


Взето е решение за незабавно въвеждане на забрана за кацане на самолети на всички катарски авиокомпании и машини, принадлежащи на Катар, на летищата на кралство Саудитска Арабия, посочват в изявление саудитските авиационни власти.
Забранена е дейността на всички търговски и частни авиокомпании, които са регистрирани в Саудитска Арабия и извършват полети до Катар, включително транзитни. Ограниченията влизат в сила в 00:01 часа местно време (00:01 часа българско време) на 6 юни.


Всички компании и самолети, които не са регистрирани в Саудитска Арабия или Катар и искат да използват саудитското въздушно пространство за полети до Доха, трябва до края на седмицата да се свържат със саудитската служба за гражданска авиация, за да бъдат определени необходимите процедури за полет през въздушното пространство на кралството.


По-рано днес Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия и Малдивите скъсаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки го в подкрепа на тероризма. ОАЕ и Бахрейн решиха да затворят за 24 часа въздушното си пространство за Катар.


На фона на решението на правителствата на арабските страни редица авиокомпании отмениха полетите от и до Катар - Саудия (Saudia), Египетските авиолинии (Egypt Air), Етихад еъруейз (Etihad Airways), Емирейтс (Emirates) и нискотарифните Флайдубай (Flydubai) и Еър Арабия (Air Arabia) от ОАЕ.


Катарските авиолинии (Qatar Airways) съобщиха в официалния си сайт, че спират всичките си полети до Саудитска Арабия.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed