20 Апр. 2024

Вие сте тук

Самолет гигант кацна в Бургас

15.04.2015

Най-големият самолет в историята на световното самолетостроене -  украинският „Мрия”, кацна на Летище Бургас, съобщиха от аеропорта.

 

Украинската Мечта (на украински  Мрiя означава Мечта) е произведена в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс „Антонов“ и към днешна дата e най-големият самолет в света.

 

Максималната товароспособност на товарния самолет е 275 тона, така че той е  и най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя имат обща тяга от 1 377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята.

За сравнение, максималният товар на втория по товароспособност самолет Ан-124 „Руслан“ е 150 тона, а разстоянието, преминато по време на първия полет на братята Райт, би се побрало в товарното отделение на „Мрия“.

 

Само по време на един полет през март 1989 г, продължил 3,5 часа, самолетът е поставил 110 световни рекорда, което само по себе си вече е рекорд.

 

Свръхтежкият самолет е създаден, за да превозва компоненти за космически кораби. Той е построен в единствен екземпляр. Предвиждало се е да бъдат построени два самолета от този тип, но поради огромната инвестиция проектът е останал неизпълнен.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed