28 Март 2024

Вие сте тук

Руснаците искат да почиват в чужбина, но малцина могат да си го позволят

15.06.2011

Турция, Испания и Гърция са техният избор

Ваканционният туризъм в чужбина ставах все по-желан за гражданите на Русия, но тази мечта се превръща в реалност за малцина поради липса на средства. Ако все пак пътуват, те избират Турция, Испания или Гърция. С други думи, желанията не съвпадат с възможностите, пише  РИА Новости, като се позовава на социологическо проучване, проведено през юни сред 1600 души в цялата страна.

Процентът на желаещите да почиват в чужбина е нараснал от 29% на 31%, като същевременно делът на желаещите да почиват на Черноморското крайбрежие на Русия е спаднал до 25%.

Броят на хората, които мечтаят за ваканционна почивка в чужди морски курорти е нараснал за последните десет години от 30 на 39%. Увеличават се и привържениците на обиколните пътувания, които за 12 години са скочили от 21 на 30%.

Нараства популярността на туровете, които дават възможност за съчетаване на плажния отдих с екскурзионна програма, казва вицепрезидентът на Асоциацията на туроператорите на Русия Владимир Куганер. Тази година броят на подобни оферти ще се увеличи с 10-15%, прогнозира той.

Въпреки желанията на руските граждани да пътуват в чужбина, проучването показва, че повече от половината от тях ще прекарат почивката си в Русия – общо 56%. Процентът на хората, които няма да прекарат ваканцията си зад граница, е най-нисък е  в Москва – 39% и Санкт Петербург – 36%, тъй като жителите на тези градове като правило имат по-висок доход и могат да си позволят да пътуват зад граница, пояснява генералният директор на националната статистика на Русия Валерий Фьодоров.

Според статистиката средният руски гражданин е готов да похарчи за почивката си в чужбина 700 долара – толкова, колкото е и средната стойност на туристическите пакети.

Въпреки данните на проучването туроператорите са настроени оптимистично. Очакваме ръст на изходящия туризъм в размер на 5-10%, казва Квагенер.

Предпочитанията на руските туристи за Лято-2011 вече са ясни: това са Турция, Испания и Гърция. Според прогнозите на туроператорите почивката в Турция тази година ще поскъпне с 5-10%, затова ваканцията там вече не може да се окачестви като евтина, докато Гърция и Испания поскъпват по-бавно. Не е изключено ваканцията на гръцките острови тази година да се окаже по-евтина, отколкото в турските курорти, прогнозират туроператорите. Те очакват, че Гърция ще е хитът на 2011 г.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed