26 Апр. 2024

Вие сте тук

Руска баня стопля гостите на „Албена“ през зимата

06.11.2013

 

През зимния сезон ваканционно селище „Албена” предлага на гостите си нестандартно предложение – да релаксират в уютна дача сред  чистия горски въздух на резервата „Балтата”, съобщиха от курорта. Мястото е проектирано по руска технология, без нито един пирон. Банята е изпълнена от руски майстори традиционно с ръчен труд и е издялана с брадва от дърво.

 

Къщата е разделена на две самостоятелни части, всяка със собствена парилка, баня, санитарен възел, антре и стая за отдих, като по-голямата разполага и с кухненски бокс. До печката има дървено ведро с вода, обогатена с борови клонки и етерично масло, за увеличаване влажността на помещението по желание на гостите.

 

 

Обикновено руската баня е споделено удоволствие сред любими приятели, но всяка от двете парни бани дава възможност за индивидуално ползване или традиционното използване от група до 6 и 8 души.

 

 

След паренето гостите преминават в душ-кабините, където с помощта на водната струя си правят хидромасаж, който е задължителна, оздравителна и целебна процедура.

 

 

По време на почивките между посещенията в парилката се предлага чай с мед. А накрая се предоставя възможност да се похапнетрадиционна руска храна и да се послушат популярни руски песни.

 

Руската баня е ритуал за пречистване далеч от градското ежедневие, възможност за приятни разговори с приятели, отмора сред топлината на огъня. Тя е популярна в Русия от ХI в. насам. Всички я практикуват без значение какъв е сезонът. „Банята пари, но лекува” – казва една руска поговорка.

 

С какво руската баня е полезна? Загряването на парната руска баня се постига единствено и само чрез дърва, поради това температурата не е така висока, както при сауните, а може да достигне до 60˚-70˚. Влажността в помещението е висока, а с помощта на метличките от бреза и дъб се постига стимулиране на кръвообръщението, оздравяващ ефект на дихателните пътища, отпускане на мускулатурата, профилактика на опорно-двигателния апарат, пречистване на кожата, сваляне на напрежението, избавяне от стреса и умората.

 

 

Руснаците казват: „В банята метличката е началник.” Ето и спецификата на видовете метлички: за отпускащи и релаксиращи процедури се използват метлички от бреза и дъб. Брезата има свойството да отпуска напрегнатата мускулатура,  укрепва косата и подържа кожата в добро еластично състояние. Дъбът пък действа противовъзпалително, препоръчва се при хипертонии и за регулиране на потоотделянето.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed