23 Май 2022

Вие сте тук

Русия: безкраен празник

18.10.2012

Новогодишната ваканция в Русия ще продължи цели десет дни, стана известно през септември. Ваканцията започва още на 30-ти декември и ще продължи до 8 януари според решение на правителството. Всъщност, първоначалната идея била за 14 дни, но впоследствие било решено два от работните дни да се добавят към още една традиционна за Русия ваканция – майската. Така,   през май гражданите на Русия да почиват още 9 дни – от традиционния и почитания в Русия празник на труда 1 май до Деня на победата 9 май.

 

Това даде на руските туроператори възможност да предложат на съгражданите си интересни и вълнуващи ваканции в чужбина. За новогодишните празници туристическите пакети вече са почти продадени. За онези, които не са се усетили навреме или пък чакат оферти в последната минута са останали едва 20% от всички пакети, по данни на Асоциацията на туроператорите на Русия. В този сезон интересът на руските туристи е фокусиран предимно върху топлите дестинации, затова не е изненада, че туровете до Тайланд, Малайзия, Малдивите, Индия, Шри Ланка и Индонезията се купуват като топъл хляб.

 

По-малък е интересът към ски-курортите, но и за тях има търсене. По данни на руските туроператори в момента най-високи са продажбите на ваканции в швейцарските, италианските и австрийските курорти, които се предпочитат въпреки по-високите цени, но се купуват почивки в планински дестинации в Андора, България, Словения и дори Турция.

 

Какво ще предложат туроператорите за майските празници, тепърва ще стане ясно. Решението за ваканцията стана известно вчера  и само от предприемчивостта на чуждестранните им партньори и вложените средства за реклама ще зависи къде ще се насочи интересът на руснаците.

 

Същевременно оценките на въздействието на тези дълги празници върху руската икономика значително се разминават. В анкета на агенция "Прайм" някои експерти отчитат, че загубите от новогодишните празници ще възлязат на 1 млрд рубли, а във федералния бюджет ще се влеят с 200 млн рубли по-малко. Други са убедени, че тези цифри са преувеличени, тъй като нито добивът, нито износът на важни за икономиката на Русия стоки ще спрат по време на ваканционните дни.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed