29 Март 2024

Вие сте тук

Рекорден брой чуждестранни туристи са посетили Испания

15.01.2014

Самите испанци пътуват по-малко заради кризата

 

Рекорден брой чуждестранни туристи - 60,4 милиона - са посетили Испания през 2013 година, докато самите испанци пътуват по-малко заради кризата, предаде Франс прес.


Официалните данни за чуждестранните посетители ще бъдат публикувани идния вторник, но всичко сочи, че броят им ще бъде изключително голям, тъй като почти всеки месец от януари 2013 година броят на туристите е бил рекорден.


Туристическият сектор продължава да е основен двигател на икономическия подем в страната, която отчете нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,6% през 2013 година (след спада от 2,5% през 2012 година), посочи пред журналисти заместник-председателя на браншовата организация Екселтур (Exceltur) Хосе Луис Сореда.


Добрите резултати на сектора, който допринася 10,9% за БВП на страната, се дължат изключително на импулса от външното търсене", подчерта той, като допълни, че за това е допринесла нестабилността в Египет от средата на юни насам. Тази страна е изгубила около 2,5 милиона туристи, а най-интересното е, че Испания е увеличила с 3 милиона туристическите си посещения.


Сред основните туристически пазари са Великобритания, Германия и Франция, като Екселтур отчита голямо увеличение и на руските туристи.


Тези данни би трябвало да позволят на Испания отново да се нареди на трето място в света сред туристическите дестинации, след като през 2012 година се озова след Китай с 57,7 милиона туристи по данни на Световната организация по туризъм (СОТ).


За сметка на това испанските туристи са все по-малобройни в контекста на криза и рекордна безработица от близо 26%. През 2013 година те са намалели под равнищата от 2004 година, въпреки че през последното тримесечие са забелязани признаци на подем, според Екселтур.


Любимите туристически дестинации като Канарските и Балеарските острови, Андалусия и Каталония, които отчитат добра 2013 година, но за сметка на това туризмът във вътрешността на страната е бил по-слаб, с изключение на лозарската област Риоха на север. В градовете също резултатите не са добри, с изключение на Барселона.


За 2014 година се очаква туристическият сектор отново да бъде двигател на испанската икономика, увери Сореда, като прогнозира увеличение на БВП от туризъм с 1,8 на сто - доста над очакванията на правителството за цялата икономика (+0,7 на сто).

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed