24 Апр. 2024

Вие сте тук

Ранните записвания за зимните ни курорти със спад между 15% и 30

11.11.2011

Зимните ни курорти може и да не дочакат толкова туристи, колкото прогнозираха, ако се затвърди тенденцията на спад в ранните записвания, отчетена от туроператорите. На руския пазар те са с 30% по-малко, а на британския – 15%.

Както вече писа ТHExperts, търсенето на пакети за зимните ни курорти в Русия е намаляло двойно в сравнение с 2010 г. по данни на руски туроператори. Основна причина за спада в търсенето са завишените цени на самолетните превози, което прави почивката в българските ски курорти напълно съпоставима по цена с ваканция в бюджетни хотели в Алпите. България се превръща в дестинация „ласт минит“, а намаленията за ранни записвания вече не се оказват достатъчно привлекателни за туристите. При съпоставими цени и по-висока атрактивност туристите избират алпийските курорти пред Боровец, Банско и Пампорово.

Хотелиерите твърдят, че не могат да намалят повече цените, но дори да ги свалят с още някой лев, делът на хотела в пакета не е толкова висок, че да наклони везните в тяхна полза. Единствената мярка, която би могла да доведе повече руски туристи в България, е намаляването на цената на самолетните превози, а това може да стане само с „пускането“ на нови играчи на авиопазара, казаха пред THExperts руски туроператори.

Продължава отливът и на британския пазар, един от двата основни пазара за зимните ни курорти. Приключващата в Лондон туристическа борса показва, че ще има 15% спад в чартърите според Калин Драганов от Профитурс. На фона на това намаление не е ясно как ще се изпълни стратегията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма броят на туристите от Острова да достигне 500 хиляди през 2020 г. При 300 хил. Туристи през миналата година.

Не дават място за много оптимизъм и метеорологичните прогнози за студена, но безснежна зима. Това ще впрегне в работа закупените от курортите оръдия за изкуствен сняг, но и ще увеличи значително разходите им. Не са добри и прогнозите за гръцкия пазар, който стана един от водещите през последните години, особено за курорта Банско. Няма пробив и на турския, който би бил много перспективен, ако не бяха проблемите с тромавото издаване на визи, което пренасочва повечето от потенциалните ни гости към други дестинации.

Две световни купи в Банско и една европейска в Пампорово със сигурност ще закърпят сезона, като доведат професионалисти в двата курорта. Някои туроператори обаче казаха, че няма да продават курортите по време на състезанията, защото за обикновения турист няма да остане голям избор от писти. Онези, които искат да гледат състезания, със сигурност ще дойдат, но онези, които искат да карат, ще изберат друга дестинация, затова този сезон няма да продаваме Банско, казаха от Роззи Травел.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed