29 Март 2024

Вие сте тук

Разширена е платформата за пеликани на остров Персина

04.11.2011

Платформата за пеликани, която бе изградена в началото на годината в Беленските блата на остров Персина беше разширена в последните седмици, за да предостави по-голямо пространство на този застрашен вид на едно от най-важните за него места по течението на Дунав, съобщиха от природозащитната организация WWF.

Около 20 къдроглави пеликана започнаха да я обитават и това дава надежди, че през следващата година на нея ще се установят и първите гнезда. Платформата вече има площ от над 30 кв.м. Тя беше изградена от Българско дружество за защита на птиците и WWF с подкрепата на Природен парк Персина.

В момента тече кампания на WWF в подкрепа на пеликана и още три редки и застрашени български животински вида. На сайта wwf.bg/darete всеки може символично да осинови животно, като дари средства онлайн и подкрепи работата на WWF в България по опазването на четирите вида. Може да се изпрати и дарителски SMS с текст DMS WWF на кратък номер 17777 за 1,20 лв. с ДДС.

Блатата на остров Персина бяха възстановени през 2006 г., като постепенно в тях се завръщат различни видове птици и риби, казват природозащитниците. През следващата година се планира поставянето на още една платформа в Природен парк Персина.

 Къдроглавият пеликан е един от двата вида пеликани, които се срещат в България. Той е сред най-застрашените видове птици, въпреки че размахът на крилете му може да надвиши 3 метра. В България се размножава единствено в резервата Сребърна (около 120 двойки), а по време на миграции и зимуване се среща по река Дунав и Черноморието. Сред основните заплахи за пеликана са унищожаването на влажните зони, безпокойството и бракониерския риболов. Защитен вид, включен в Червената книга на България.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed