26 Апр. 2024

Вие сте тук

Разходка с хеликоптер за покорителите на най-високите планински върхове в България

25.08.2011

Екатерина Тотева

Двама от покорителите на десетте планински първенци на страната, ще могат да видят красотата на България от вертолет. Условието това да се случи е покоряването на родните върхове да е документирано в книжките на "Покорител планински първенци" и щипка късмет в томболата на Българския туристически съюз /БТС/ в неделя,  научихме от Зорница Радонова от БТС.

Миналата година около 180 души - повече българи и по-малко чужденци, са изкачили първенците.

Томболата е част от инициативите на БТС, с които ще бъде отбелязано, че от 116 г. у нас има организиран туризъм.

Близо 5 000 души се очаква да покорят Черни връх в неделя и заедно да посрещнат празника. Миналата година над 4 000 човека щурмуваха върха.
Тържествата започват още от петък, когато в 17.00 часа ще бъдат поднесени цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов заедно с още 300 души тръгват за Черни връх.

В събота членовете на Българската федерация на туристите-ветерани ще отбележат празника край хижа "Алеко".

Цветя ще бъдат поднесени и в неделя в 12.00 часа пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх. Предвижда се тогава да има концертна програма на хорове от страната и на представителния хор на БТС "Планинарска песен".

Поканени са министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговият заместник с ресор туризъм - Иво Маринов, министрите на спорта, на образованието, на културата, столичният кмет.

БТС стопанисва 327 хижи, заслони и туристически спални, съобщиСашо Стоянов от БТС. От 1990 г. до 2005 г. хижите не получават държавна субсидия за ремонти и издръжка. От 2005 г. до 2010 г. е получавана финансова помощ от министерството на спорта - целеви средства в размер на 7,5 млн.лева. Парите са изразходвани основно за ремонт на покриви, подмяна на дограми, отоплителни инсталации, санитарни възли, подмяна на вътрешно обзавеждане, доизграждане на хижа "Мусала". През тази година БТС не получава държавна субсидия, минимални средства постъпват само от някои от общините.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed