29 Март 2024

Вие сте тук

разходка с каяк в езерото Вая е най-новата атракция на Бургас

09.05.2014

Най-новата атракция на Бургас – разходка с кану-каяк в езерото Вая, ще стартира през втората половина на май, съобщиха от община Бугас.  Десетте каяци са част от развлеченията, които ще предлага изградената в края на миналата година екозона край Бургаското езеро, наред с любителския риболов и наблюдението на птиците, сподели кметът Димитър Николов.

 

Лодките са вече осигурени. Те са едно- и двуместни и са снабдени със съответния брой и размери спасителни жилетки. На езерото ще има инструктори, които ще провеждат кратко обучение на хората преди влизане във вода и ще се грижат за тяхната безопасност. По същата причина в езерото ще бъде обособена и специална зона за гребане.

 

„Идеята ни е да използваме много по-пълноценно този изключително богат и рядък природен ресурс, който града ни има – бургаските езера“, обясни кметът Николов.

 

Новата атракция ще може да се ползва от пролетта до края на лятото. Цената за ползване на кану ще бъде 3 лв. за час на човек и 10 лв. за повече от 3 часа разходка в езерото. Ученици, студенти и пенсионери ще гребат за 2 лв. на час и 7 лв. за над 3 часа.

 

В момента на еко зона Вая е поставена охрана и видеонаблюдение. Предстои на езерото да бъде позициониран допълнителен охранителен екип с лодка, който ще осигуряван ежедневен контрол срещу бракониерски набези.

 

Еко зона Вая разполага с 4 пристана, които имат подвижна част във водата, т. нар. плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Те са изработени от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000. Слънчеви панели ще осигуряват осветлението на зоната, а до нея се стига чрез дървени указателни табели по път без асфалт. На мястото има обособени паркоместа и множество кошчета за отпадъци.

 

Подобна екозона, но с два пристана, дървена беседка и алейна мрежа, бе изградена миналата година и на брега на канала, свързващ Мандренското езеро с морето /до кулата на полуостров Форос/. Двете зони за отдих са част от политиката на Община Бургас за отваряне на града към морето и езерата.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed