28 Март 2024

Вие сте тук

Първия интерактивен музей на Балканите откриват в Габрово

18.03.2014

Интерактивен музей на местната индустрия ще е най-новата атракция на Габрово. Той ще се открие на 21 март в старинна, но изцяло реконструирана и обновена  сграда на централната улица "Николаевска" 3,  съобщиха от общинската администрация.


Музейната експозиция включва повече от 20 видеоинсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия от края на 19-и и през 20-и век. Създаден е и туристически интернет-портал за резервации и за рекламни материали на обектите

. Новият музей разкрива 15 работни места за хора, предварително обучени по професиите "Екскурзовод" и "Аниматор в туризма", информираха от общината. Според кмета Таня Христова музеят е единственият по рода си на Балканите.


Програмата при откриването на музея включва възстановка на събития от народния календар, тематична конференция, прожекция на рекламен филм за Габрово и посещение на експозицията. Вечерта върху екран на фасадата на новия музей ще има триизмерна прожекция.


Проектът на общинската администрация е финансиран с 6,2 милиона лева от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет. Той включва обновяване на 10 обекта от градската туристическа инфраструктура, сред които са етнографският музей на открито "Етър", архитектурно-историческият резерват "Боженци" и музейната Дечкова къща в Габрово.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed