27 Апр. 2024

Вие сте тук

Първият 6Fest превърна Габрово в столица на уличните изкуства

01.06.2017

Столицата на хумора Габрово се превърна в столица на уличните изкуства благодарение на първото издание на Международния фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest от 19 до 21 май. Фестивалът събра български и чуждестранни улични артисти в три фестивални дни и 10 събития, съобщиха организаторите. 

 

6Fest показа, че Габрово може да бъде домакин на артистичен фестивал на международно ниво. Още с първото си издание 6Fest привлече вниманието на габровци и туристи, които дойдоха в Габрово специално за фестивала. Участниците в 6Fest споделиха, че това е първият и единствен фестивал у нас, изцяло посветен на улични изпълнителски изкуства. Това е сериозна предпоставка за продължаването на 6Fest в следващи издания“, коментира организаторът на 6Fest Момчил Цонев.

 

„Габрово има традиция в уличните изкуства на повече от век. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се провежда народен празник с увеселителен характер, наречен „Олелийня“. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни съвременен облик. В ХХІ век Габрово може да е съвременна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се превърне в традиция“ – допълва Момчил Цонев.

 

„6Fest за мен беше супер преживяване, което дори промени живота ми! Щастлива съм, че толкова добри артисти дойдоха и донесоха голяма радост в нашия град“ – споделя доброволецът на 6Fest Пламена Христова. „Фестивал като 6Fest не се беше случвал досега в Габрово! За мен 6Fest беше необикновено, забавно и вълнуващо събитие“, разказва Стефания Няголова, друг доброволец на 6Fest и ученичка в Габрово.

 

Организатори на фестивала “6Fest” са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

 

Подробности за 6Fest може да откриете на двуезичния фестивален сайт www.6fest.gabrovo.net и на Facebook страницата www.facebook.com/6fest.gabrovo.

 

Паралелно с 6Fest в Габрово се проведе и традиционното карнавално шествие – най-голямото културно събитие в Столицата на хумора и сатирата.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed