30 Апр. 2024

Вие сте тук

Пускат бизнес класа с интернет в железниците

16.05.2011

Бизнес класа ще бъде пусната за пръв път през юни в някои влакове, съобщи пред “Дарик” радио  министърът на транспорта Александър Цветков.

“Нови вагони ще предлагат по-добър комфорт. В тях ще има възможност за интернет, ще се поднасят кафе, чай и напитки, така че всеки, който пътува, да се чувства максимално удобно”, поясни министърът. Според него заради екстрите  цената на билетите за бизнес класата ще бъдат с 20-30% над редовните тарифи на БДЖ.

Т. нар. уикенд влакове, които миналата година бяха пуснати до Варна и Бургас, ще продължат да се движат и това лято. Според Цветков интересът към тях е голям. В месеците с най-голям интерес към морето тези влакове са превозили 30 000 пътници, каза той.

На БДЖ ще бъдат отпуснати европейски средства за закупуване на нови вагони и локомотиви, когато реформата в железниците бъде доведена докрай, коментира транспортният шеф. Това означава, че през 2014 г., когато ще бъде завършена скоростната жп отсечка от Пловдив до Бургас, ще има възможност да бъдат купени нови влакове, пресметна Цветков.

По отношение на летния трафик по пътищата Цветков съобщи, че от юли частично ще бъде въведено ограничение за движението на ТИР-овете в петък и неделя. И т. г. ще се правят обстойни проверки преди началото на активния сезон на туристическите кораби и водните съоръжения по морето.

Транспортният министър съобщи още, че от юни се възстановява движението на кометите по Черноморието от Созопол до Златни пясъци.

“Такива комети от това лято ще се движат по нашето Черноморско крайбрежие. От Созопол през Бургас, Несебър, Варна, Златни пясъци. Още от юни ще видим кометите, които помним от миналото.Те ще са с разписание, с билети и резервации. Най-дългият маршрут ще струва около 50 лева”, каза транспортният министър.

Той отново потвърди, че максимално допустимата скорост по магистрала “Люлин”, която се открива в неделя, ще бъде 130 км/ч. Това е нормалното ограничение за магистралите, напомни Цветков.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed