20 Апр. 2024

Вие сте тук

Промени в закона узаконяват изграждането на писти в горски територии

14.06.2012

Под заглавия „ГорСКИ промени“ /Капитал Дейли/, „Лифтове, ски писти и влекове ще се изграждат в горски територии след търг“, /Класа/, „Вятър от Брюксел люлее горите“ /Труд/ и др. вестниците пишат за приемането от парламента на промените в Закона за горите.

Oспорваната от еколози и депутати от опозицията поправка в закона, която разрешава изграждането на писти, лифтове и ски влекове в планините, без да се променя предназначението на земята, беше одобрена окончателно от парламента.

 

В последния момент дойде промяна, според която изграждането на ски съоръжения ще става след провеждане на търг, какъвто не се предвиждаше преди това. Промяната дойде след критика от страна на Европейската комисия за евентуална непозволена държавна помощ. При окончателното гласуване председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) потвърди, че е имало запитвания от Брюксел, след като там е получен сигнал от екологични организации.

Търговете ще се провеждат от държавата или общината, в зависимост от това чия собственост са горските територии.Инициатива за такъв търг може да е или от институциите, или от инвеститорите. Предвидена и възможност за публично-частното партньорство при изграждането на съоръженията.

Вестниците коментират, че законът е лобистки и че облагодетелства „Витоша ски“ въпреки внесените от природозащитниците над 20 протеста през последните шест месеца.

Цитира се и концесионерът, който одобрява промените и въведеното изискване за провеждане на търг.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed