18 Апр. 2024

Вие сте тук

Промените в закона за туризма регламентират нови правила за ученическите ваканции

17.02.2012

В проектозакона за туризма е включен текст, според който МИЕТ и МОМН ще изработят новите правила, които щезаменят действащата Наредба №2. . Това заяви  директорът на дирекция Туристическа политика в МИЕТ Мария Иванова по време на кръгла маса на тема “Кой и как организира детските, ученическите и младежките екскурзии и ваканции?“, която се състоя в рамките на изложението "Ваканция и СПА експо" в София. В нея взе участие и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Иво Маринов.

Дискусията бе организирана от МИЕТ с партньорството на Националната асоциация за детски и младежки туризъм, Министерството на образованието, младежта и науката,  Столичната община и Синдиката на българските учители към КНСБ.

В центъра на дискусията бе приемането на нова наредба за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм.
Документът ще акцентира върху сигурността и организацията на пътуванията, критериите за избор на придружители, както и броят и професионалната им квалификация. Новите правила целят по-добра защита на децата и гарантиране на  тяхното здраве и сигурност.

Националната асоциация за детски и младежки туризъм в лицето на председателя й Гина Шоева предложи да се издава допълнителен сертификат на обектите, в които се настаняват деца, като гаранция, че са спазени нормите за сигурност и безопасност. В новата наредба ще бъде предвиден подобен регламент, каза в отговор заместник министър Иво Маринов.
.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed