19 Май 2024

Вие сте тук

"Прозорец към света" ще съживява туризма в Ловешко

01.03.2011

THExperts

Проект на стойност 140 хил евро ще съживява туризма в Ловешкия регион. В работата по проекта "Прозорец към света" на сдружението "Деветашко плато"  участваха десет села от общините Ловеч, Летница и Севлиево, съобщиха от сдружението.


Проектът се финансира от Норвежката програма за развитие със 131 000 евро и с подкрепата на трите общини - с 9000 евро. По думите на Тове Скарстейн - посланик на Норвегия у нас, която участва в заключителната конференция по проекта, страната й е подкрепила през последните години 62 проекта на обща стойност 41 000 000 евро, осъществени в новите страни - членки на Европейския съюз.

Целта на проекта е развитието на туризма и оживяването на селищата в района на Деветашкото плато, наречено така по името на природната забележителност Деветашка пещера. В десетте селища по проекта са открити туристическо-информационни центрове, купени са компютри, доставен е интернет. Повече от 100 души на възраст от 18 до 80 години са обучени за работа с компютри, подобрена е туристическата инфраструктура, в привлекателните природни места са организирани велопоходи за деца, къмпинги, посещение на десет пещери, намиращи се в региона. Сред целите на проекта е и съхраняването на местните занаяти и традиции, както и опазването на културно-историческото наследство.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed