29 Апр. 2024

Вие сте тук

При устойчиво земеделие храната в света ще е достатъчна за всички

30.05.2012

Светът може да се изхранва с по-малко производство на храни от прогнозираното досега, ако се преориентира към устойчиво селско стопанство, намали изхвърлянето на храна и спре прекомерното потребление. Това заяви днес Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО),цитирана от Ройтерс.

Разчетите на ФАО показват, че ако сегашното ниво на потребление се запази, ще е нужно до 2050 г. производството на храни в света да се увеличи с 60 процента спрямо равнището от 2005-2007 година, за да се изхранва население, което според прогнозите ще нарасне до 9 милиарда души спрямо сегашните 7 милиарда.

Оценките на организацията обаче сочат, че населението може да се изхранва с по-малко производство.
ФАО посочва в доклад, публикуван преди форума за устойчиво развитие в Рио де Жанейро през юни, че системите за земеделие и производство на храни би трябвало да намалят вредното си влияние върху околната среда, включително изтощаване на почвата и водата и отделяне на парникови газове.
Според ФАО е нужно да се намали изхвърлянето на храна, което възлиза на на 1,3 милиарда тона годишно и се равнява на приблизително една трета от световното производство на храни, предназначени за хората.
Организацията призовава страните, които ще участват във форума в Бразилия, да се ангажират да ускорят усилията за намаляване на глада и недохранването и да използват доброволните указания на ООН за правото на прехрана.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed